Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Συγκινητικές εικόνες: Ο σκύλος - γίγαντας που βγάζει βόλτα τα παιδιά του νοσοκομείου

Πώς να μην συγκινηθεί κανείς βλέποντας αυτές τις εικόνες που δείχνουν πόση αγάπη μπορούν να ανταλλάξουν τα ζώα και τα παιδιά μεταξύ τους.
Ο Ralf είναι ένας γλυκός σκύλος, λίγο μεγαλύτερος από τους άλλους, ράτσας Schnauzer που χαρίζει χαμόγελα στο νοσοκομείο παίδων "Royal" στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ο Ralf είναι εθελοντής οδηγός σκύλος ο οποίος βοηθά τα άρρωστα παιδιά του νοσοκομείου να περπατήσουν και να κάνουν βόλτα στους διαδρόμους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάθεται και κατά τη διάρκεια των εξαντλητικών για τα μικρά παιδιά χημιοθεραπειών μαζί με αυτά στο θάλαμο.
Ο γίγαντας Ralf όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά έφερε το χαμόγελο στον μόλις 15 μηνών Zeke Harrison ο οποίος πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή η οποία δεν επιτρέπει στο σώμα του να διασπάσει την πρωτεϊνη και μπορεί ακόμη και να τον σκοτώσει.
ralf1
Η δύο ετών Claire Couwenberg έκανε την πρώτη της βόλτα παρέα με το Ralf πέντε μέρες μετά την εγχείρηση για την αφαίρεση καρκινικών όγκων στα νεφρά της. Η μητέρα της Claire είπε ότι η κόρη της σηκώθηκε μόνη της από το κρεβάτι μόλις είδε τον Ralf. "Μόλις τον είδε σηκώθηκε αργά, με ασταθή βήματα και άρχισε να περπατάει. Τώρα δεν την σταματάει κανείς.Είμαι χαρούμενη, δεν βρίσκω λέξεις..." είπε η μητέρα της μικρής.
ralf2
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο πολύ βοηθούν τα σκυλιά τους ασθενείς και ειδικά τα μικρά παιδιά.
 http://www.aniwthoi.net
Διαβάστε περισσότερα »

Πώς είναι σήμερα η γυναίκα που γέννησε οκτάδυμα

Απίστευτες φωτογραφίες από το πριν και το μετά
Η ιστορία και η φωτογραφία της Nadya Suleman έκανε το γύρο του κόσμου το 2009, όταν έφερε στον κόσμο οκτάδυμα. Έχοντας ήδη έξι παιδιά, η γυναίκα των δεκατεσσάρων πλέον παιδιών μιλά σήμερα για το πώς επέστρεψε στο βάρος που είχε πριν γεννήσει τα οκτάδυμα αφού έχασε περισσότερα από… 63 κιλά!

Τα οκτάδυμα είναι πλέον τριών και η Nadya είναι περίπου όπως ήταν πριν από τρία χρόνια. Ποζάροντας γυμνή για βρετανικό περιοδικό, η νεαρή γυναίκα μιλά με περηφάνια για τη ζωή της, λέγοντας πως είναι πολύ καλή μητέρα και πως τραβά πάρα πολύ την προσοχή των ανδρών.



«Τα παιδιά έχουν πειθαρχία και κανόνες και τρώνε μόνο υγιεινές τροφές, δεν ξέρουν τι θα πει γλυκό», λέει, «έχω κάνει πολύ καλή δουλειά μαζί τους».



Η Nadya λέει πως δεν έχει κάνει σχέση εδώ και 13 χρόνια και πως όλα τα παιδιά της προέρχονται από δωρητή σπέρματος, καθώς εκείνη απλά δεν έχει χρόνο για ένα άνδρα…

«Τραβώ πολύ την προσοχή των ανδρών αλλά δεν πρόκειται να βγω ραντεβού μέχρι τα οκτάδυμα να γίνουν 18, ζω γι’ αυτά», λέει. «Ξέρω πως σε πολλές γυναίκες αρέσει η ανδρική προσοχή αλλά εγώ βγαίνω ντυμένη πρόχειρα και άβαφη,
φοράω περούκα ακόμα και ψεύτικη κοιλιά εγκυμοσύνης για να τους απωθήσω».

Η επιστροφή της στην προ οκταδύμων σιλουέτα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. «Μάζεψα σαν λάστιχο, δεν ξέρω πώς έγινε, τρώω σαν άλογο, δεν μετράω τις θερμίδες».

Το βάρος της στην εγκυμοσύνη αυξήθηκε κατά… έναν ολόκληρο άνθρωπο, δηλαδή 63 κιλά.



Δύο μήνες μετά τη γέννα είχε ήδη χάσει πολύ βάρος και σήμερα η 36χρονη έχει ένα φυσιολογικό σώμα.

Μπορεί να μην την απασχολούν τα σημάδια στην κοιλιά της αλλά, όπως λέει, άρχισε να ασκείται λίγο μετά τη γέννα και μετά έγινε φανατική της γυμναστικής, κάνοντας προπόνηση ακόμα και μέσα στη νύχτα, όταν μία φίλη της κρατούσε τα παιδιά.

«Δεν πίστεψα ποτέ στις δίαιτες, απλά τρώω υγιεινά. Τρώω δεκαπέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα!. Τρέχω σαράντα μίλια την εβδομάδα, όταν η μαμά μου ή κάποιος φίλος μπορεί να κάνει μπέιμπι σίτινγκ, μερικές φορές έρχεται μαζί μου και ο μεγάλος μου γιος», λέει.

Η Nadya δεν αποκλείει μία ερωτική σχέση στο μέλλον. «Αλλά τώρα, όταν οι άνδρες με κοιτούν εγώ κοιτάω αλλού και καταλαβαίνουν πως πρέπει να κρατηθούν μακριά. Ξέρω πως είμαι όμορφη, δεν χρειάζομαι έναν άνδρα να μου το πει αυτό», καταλήγει.
Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Νεογέννητα ακούνε κλασική μουσική!

Στο μαιευτήριο Saca Hospital στην πόλη Kosice της Σλοβακίας το «θαύμα» της γέννησης είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη μουσική τέχνη! Τι σημαίνει αυτό; Οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου εφαρμόζουν μια νέα τεχνική προκειμένου ο αποχωρισμός των βρεφών από τις μητέρες τους να είναι όσο πιο ανώδυνος γίνεται.
perierga.gr - Νεογέννητα ακούνε κλασική μουσική!
«Η κλασική μουσική διευκολύνει τη… μετάβαση στη νέα ζωή. Για το λόγο αυτό υπάρχουν ακουστικά για όλα τα νεογέννητα, τα οποία ακούνε κατά τη διάρκεια του ύπνου τους κλασική μουσική», λέει ένας παιδίατρος του νοσοκομείου.
perierga.gr - Νεογέννητα ακούνε κλασική μουσική!
Επιπλέον, παρόμοιοι ήχοι «πλημμυρίζουν» τα δωμάτια των νεογνών, σε χαμηλή ένταση πάντα, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον γι’ αυτά, που μόλις έχουν έρθει στη ζωή, περνώντας το σοκ της γέννησης.
perierga.gr - Νεογέννητα ακούνε κλασική μουσική!
«Το περιβάλλον στη μήτρα της μητέρας είναι το λιγότερο ειδυλλιακό για τα μωρά, καθώς αποπνέει ασφάλεια και ηρεμία. Αυτό ακριβώς κάνει και η μουσική. Λειτουργεί θεραπευτικά γι’ αυτά που έρχονται απότομα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαν συνηθίσει για εννέα μήνες», συμπληρώνει ο γιατρός.
perierga.gr - Νεογέννητα ακούνε κλασική μουσική!
Γαλήνη, ηρεμία και «όνειρα γλυκά» συνθέτουν το σκηνικό στα δωμάτια του νοσοκομείου, ενώ σπάνια ένα κλάμα διαταράσσει την ησυχία. Όσο για τους γονείς; Πολύ θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση των μωρών τους!
perierga.gr - Νεογέννητα ακούνε κλασική μουσική!http://perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πόσο κοστίζει η γέννα στην Ελλάδα; Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας από το ENCA Hellas


Κοστίζει πανάκριβα η γέννα με καισαρική - χωρίς να υπολογίσει κανείς άλλο κόστος (ψυχολογικό, σωματικό, επιπτώσεις στη σχέση μητέρας-μωρού, κ.λπ.) παρά μόνο το καθαρά οικονομικό. Στο 32,6% των περιπτώσεων, η γέννα με καισαρική κόστισε πάνω από 4.000 ευρώ, στο 25,2% κόστισε από 3.000 - 4.000 ευρώ, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους ξεπέρασε ακόμα και το ποσόν των 10.000 ευρώ! Ο φυσιολογικός τοκετός κοστίζει σαφώς λιγότερο, αν και τα ποσά που καταγράφονται εμφανίζουν σημαντικές διαφορές (το 27,3% πλήρωσε μεταξύ 2.000 - 3.000 ευρώ και ένα άλλο 20,8% πλήρωσε πάνω από 4.000 ευρώ), αντίστοιχες με τις τιμολογιακές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων. Σαφώς χαμηλότερο καταγράφεται το κόστος της γέννας στο σπίτι. Οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι (ποσοστό 53,1%) πλήρωσαν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ για το 21,8% των περιπτώσεων η γέννα στο σπίτι κόστισε κάτω από 1.000 ευρώ. Μπορεί η οικονομική κρίση από μόνη της να οδηγήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν τη γέννα στο σπίτι; Η μικρή διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas, δεν θέτει ούτε επιχειρεί να απαντήσει το ερώτημα.
Η έρευνα, που καταγράφει το κόστος για 467 γεννήσεις, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, η οποία ξεκινάει 21/5, ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Μαΐου, και έχει ως θέμα, διεθνώς, «Τα οικονομικά της γέννας». Στα σύντομα ερωτηματολόγια απάντησαν γυναίκες  που έχουν αναζητήσει πληροφορία και ενημέρωση (κυρίως ηλεκτρονικά, μέσω του ENCA Hellas και άλλων ενημερωτικών φορέων) και οι οποίες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 52,4%) γέννησαν φυσιολογικά, αρκετές από αυτές (40,6%) με καισαρική και σε ποσοστό 6,8% γέννησαν στο σπίτι. Τα ποσοστά αυτά καταγράφονται αρκετά διαφορετικά από εκείνα στον γενικό πληθυσμό (όπου το ποσοστό των καισαρικών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας φτάνει το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια και το 44% στα δημόσια).
Άραγε μπορεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση να βάλουν φρένο στη σημερινή τακτική των άσκοπων (και πανάκριβων) καισαρικών; Μπορούν να ξαναφέρουν τη μητέρα και την οικογένεια στο προσκήνιο, να αντιμετωπιστεί και πάλι η γέννα ως φυσική διαδικασία και ως γιορτή; Πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και επαγγελματιών πιστεύουν πως ναι και συμμετέχουν δυναμικά στη φετινή Ανοιχτή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, που συντονίζει το ENCA Hellas, προσφέροντας δωρεάν την εμπειρία, την πληροφορία και τη γνώση τους. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις συναντήσεις και δράσεις που οργανώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Κέρκυρα, κ.α. στο: http://www.encahellas.eu/files/CalendarOpenIWRC2012.pdf
Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα της  διαδικτυακής έρευνας για το κόστος της γέννας στην Ελλάδα, από το ENCA Hellas, στο: http://www.encahellas.eu/files/KostosGennas-ENCAHellas2012.pdf  
http://www.encahellas.eu/ - encahellas[at]gmail.com -  www.facebook.com/groups/ENCAHellas/ μέλος του European Network of Childbirth Associations (ENCA)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία: encahellas[at]gmail.com - Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε: με τη Μαρία Ανδρεουλάκη  στο maria.andreoulaki[at]gmail.com ή με την Λαμπρινή Σταμάτη στο lambrini7[at]gmail.com.
Διαβάστε περισσότερα »

12 βήματα για να βοηθήσεις το παιδί σου να πετύχει στο σχολείο



[1] Ξεκίνα από την αρχή

Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει, δίχως καταπίεση, ότι το σχολείο είναι σοβαρή δουλειά και ότι περιμένεις να κάνει το καλύτερο δυνατό, ανάλογα με τις δυνάμεις του.

[2] Καθιέρωσε τακτικές ώρες μελέτης
Το κάθε παιδί χρειάζεται μια ρουτίνα. Καθιέρωσε μια περίοδο μελέτης, ανάλογα με την ηλικία του, όπου θα μπορεί, δίχως πειρασμούς, σε ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον, να κάνει τα μαθήματά του. Βοήθησέ το όταν χρειάζεται, αλλά μην ενδώσεις στον πειρασμό να «ξαναρχίσεις το σχολείο» κι εσύ, κάνοντας όλα τα μαθήματα του παιδιού.
[3] Συνάντησε τον δάσκαλο, (τους καθηγητές)
Γνώρισε με ποιον θα ξοδεύει τόσες ώρες κάθε μέρα το παιδί σου. Ρώτησε για τους κανόνες της μελέτης στο σπίτι. Συζήτησέ μαζί του οποιοδήποτε θέμα αφορά το παιδί και είναι καλό να το γνωρίζει ο δάσκαλος.
[4] Μην επιτρέπεις να σε χειραγωγεί
Τα παιδιά έχουν τρομερές ικανότητες να χρησιμοποιούν τους γονείς ή τους δασκάλους, τον έναν ενάντια στον άλλο. Για κάθε ερώτημα ή αμφιβολία επικοινωνήστε με το άλλο πρόσωπο, ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα, όχι σύγχυση, σε κάθε ζήτημα.
[5] Εκτίμησε την εργασία του παιδιού και πρόσφερε του τον έπαινο
Δεν υπάρχει χειρότερη απογοήτευση όταν το παιδί, μετά από τον κόπο του, λάβει αδιαφορία ή κριτική. Όταν εκτιμάς την εργασία του, εκτιμάς το ίδιο το παιδί και το ενθαρρύνεις να βελτιωθεί.
[6] Ανάπτυξε το αίσθημα ευθύνης
Το παιδί που έχει συνεχώς ένα ακατάστατο θρανίο στο σχολείο, συνήθως έχει κι ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο στο σπίτι. Εκείνος που δεν τελειώνει τις εργασίες του σχολείου στην ώρα του, συνήθως δεν είναι τόσο υπεύθυνος και στο σπίτι.
Δημιούργησε ένα σύστημα ανταμοιβών και πειθαρχίας, ώστε να υπάρχει τάξη στο δωμάτιο του παιδιού, όπως και κάποιες ευθύνες καθαριότητας γενικά στο σπίτι, ακόμα κι αν δεν τις κάνει όσο καλά θα ήθελες. Μπορεί ακόμα, να του αυξήσεις το χαρτζιλίκι όταν τελειώνει μια τέτοια εργασία. Είναι καλό να μάθει από νωρίς να συμμετάσχει στις ευθύνες του σπιτιού.
[7] Έλεγξε την τηλεόραση
Όλοι οι δικοί συμφωνούν, ότι τα παιδιά βλέπουν περισσότερη τηλεόραση απ’ ότι πρέπει. Δεν είναι μόνο ο χρόνος, αλλά και η χαμηλή ποιότητα και τα ακατάλληλα προγράμματα που επηρεάζουν αρνητικά τη δημιουργικότητα και την αίσθηση της πραγματικότητας.
Οι γονείς χρειάζεται να ελέγχουν τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά τους και να περιορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν μπροστά στο «κουτί». Επίσης, κάποια προγράμματα να τα βλέπετε μαζί ώστε να γίνετε η ανάλογη κριτική για το πρόγραμμα που παρακολουθήσατε.
[8] Σωστές προσδοκίες
Περίμενε από το παιδί σου να πετύχει το καλύτερο που μπορεί. Το να είναι πετυχημένο στο σχολείο, θα το βοηθήσει να είναι πετυχημένο αργότερα στη ζωή. Τα παιδιά χρειάζεται να στοχεύουν στους καλύτερους βαθμούς που είναι δυνατόν να πετύχουν. Μη δέχεσαι απλά να περνάει τις τάξεις. Από την άλλη πλευρά, μην υπερβάλεις και απαιτείς κάτι μεγαλύτερο από τις δυνάμεις τους. «Ας έχεις μικρότερο βαθμό κι ας είναι πιο ευτυχισμένο».
[9] Να είσαι ρεαλιστής
Αξιολόγησε τις ικανότητες που παιδιού σου με απόλυτη ειλικρίνεια, δίχως να ντρέπεσαι για τις αδυναμίες του, νοιώθοντας ότι εσύ είσαι υπεύθυνος. Μερικά παιδιά τα καταφέρνουν πιο καλά στα μαθήματα, από άλλα. Αλλά θα αγωνίζονται όλα τα χρόνια του σχολείου για να τα καταφέρουν.
Οι γονείς δημιουργούν μεγάλες απογοητεύσεις, όταν προορίζουν το παιδί τους να γίνει γιατρός, ενώ αυτός ενδιαφέρεται μόνο για τις μηχανές αυτοκινήτων. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις, ότι η ζωή του παιδιού σας δεν είναι δική σου. Να είσαι περήφανος με τις ικανότητες τους σ’ οποιοδήποτε τομέα.
[10] Ενθάρρυνε ενδιαφέροντα εκτός σχολείου
Το κάθε παιδί χρειάζεται και κάποιες δραστηριότητες εκτός σχολείου. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού (αθλητισμός, μουσική, ξένες γλώσσες κ.λπ.), ενθάρρυνε το παιδί να επιδοθεί σε κάποια δραστηριότητα, στην οποία έχει περισσότερη έφεση, ώστε να δημιουργήσει και την ταυτότητά του εκτός σπιτιού ή σχολείου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Καθώς το παιδί βλέπει ότι μπορεί να επιδοθεί και σε άλλες δραστηριότητες εκτός από τα μαθήματα, γίνεται πιο κοινωνικό, δημοκρατικό και αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του.
[11] Εργασία επί πληρωμή
Το να έχει το παιδί κάποια μερική απασχόληση και να κερδίζει χρήματα, το κάνει πιο υπεύθυνο για τα οικονομικά και αισθάνεται καλά για τον εαυτό του. Κάποιες δουλειές όπως το babysitting, βοήθεια στην εργασία του πατέρα, καλοκαιρινή εργασία κ.λπ. μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να ωριμάσει, σχετικά με το πώς να χειρίζεται σωστά τα οικονομικά του, αλλά και να μη βαραίνει τόσο το οικογενειακό ταμείο.
[12] Επικοινωνήστε
Το παιδί χρειάζεται να μοιραστεί με κάποιον τα προβλήματα, τις χαρές και τις λύπες του, με μικρές καθημερινές κουβέντες. Συχνά χρησιμοποιεί τους γονείς του σαν σημείο αναφοράς για τις ιδέες του, ή ακόμα σαν ασφαλιστική δικλείδα για τις αναζητήσεις και τα ερωτήματά του. Μερικές φορές οι ιδέες αυτές μπορεί να εμφανιστούν σαν απόλυτες γνώμες. Το παιδί μπορεί να αναζητάει την επικύρωση, την αποδοχή ή ακόμα και την επικύρωση των δικών σου αρχών. Επίσης μπορεί απλά να προσπαθεί να αποφασίσει αν είναι σωστές οι δικές του απόψεις.
Σε κάθε περίπτωση να είσαι ψύχραιμος και έτοιμος να συζητήσεις. Δείξε το ενδιαφέρον σου προσφέροντας τη δική σου άποψη. ’κου με προσοχή τι σου λέει, ακόμα κι όταν έχεις βαρεθεί ή είσαι οργισμένος μ’ αυτό που σου λέει. Να ανησυχείς περισσότερο, όταν το παιδί δε μιλάει, παρά όταν σου τα λέει όλα, άσχετα αν σου αρέσει αυτό που ακούς ή όχι.
Τέλος, να θυμάσαι ότι κανένας γονιός δεν είναι, αλλά ούτε αισθάνεται πετυχημένος πάντοτε. Μπορείς όμως, να περιορίσεις την απογοήτευσή σου και να επηρεάσεις αποτελεσματικά την επιτυχία του παιδιού σου στο σχολείο, με την προσωπική σου συμμετοχή σε κάθε τομέα της ζωής του. Έτσι δημιουργείς μια θετική ατμόσφαιρα και τις καλύτερες προοπτικές για επιτυχία στο σπίτι σου και γενικά στη ζωή του παιδιού σου.
Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Γιατί δε θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας;

Οι αρχαιότερες αναμνήσεις του ατόμου φτάνουν περίπου στα 3 του χρόνια
Για διάφορους λόγους, σπανίως θυμόμαστε αυτό που μας συνέβη την πρώτη περίοδο της ζωής μας.

Πρώτα απ’ όλα γιατί ο φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου όπου συντελούνται οι πιο σημαντικές γνωστικές λειτουργίες, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί.

Για να αποθηκευτεί στη μνήμη μας ένα συμβάν πρέπει να ενταχθεί σ’ ένα πλαίσιο και να αποκτήσει κάποια σημασία.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μας οι ενδεχόμενες αναμνήσεις βιώνονται με τρόπο παρόμοιο με τα όνειρα, σαν σύνολα αισθητηριακών αισθημάτων και όχι σαν αλληλουχία συμβάντων.

Συνεπώς οι αρχαιότερες αναμνήσεις ενός ατόμου φτάνουν περίπου στα τρία του χρόνια, όταν χάρη στη γλώσσα τα συμβάντα και τα βιώματά του αποκτούν συγκεκριμένη μορφή.

Μεγαλώνοντας, το παιδί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το χρόνο και να διακρίνει τα πιο πρόσφατα από τα πιο παλιά συμβάντα. Σ’ αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν και οι γονείς που μιλούν στο παιδί για το πώς ήταν πριν, βοηθώντας το έτσι να δώσει μια ενιαία μορφή στις αποσπασματικές αναμνήσεις του. Έτσι μαθαίνει τι είναι και πώς να χρησιμοποιεί την αυτοβιογραφική μνήμη.
ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εφτάχρονο παιδάκι με σώμα γριάς γυναίκας

1
Η Ashanti Elliott-Smith είναι σαν οποιαδήποτε άλλα κορίτσια της ηλικίας της, πηγαίνει στο σχολείο, παίζει με τους φίλους της ή το κουτάβι της, της αρέσουν τα άλογα και πολλά άλλα. Αλλά, δυστυχώς, έχει μια σπάνια ανίατη πάθηση την (Hutchinson -Gilford τον σύνδρομο της προγηρίας), που κάνει το σώμα της να μεγαλώνει πιο γρήγορα από τους άλλους ανθρώπους, 8 φορές πιο γρήγορα για να είμαι πιο ακριβής. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ σπάνια και μόνο 52 άτομα στον κόσμο πάσχουν από προγηρία. Όπως κάποιες γιαγιάδες, είναι φαλακρές, έχουν αρθρίτιδα και έχουν ένα αποδυναμωμένο κέντρο. Είναι ακριβώς κάτω από (90 εκατοστά) και βάρος μόλις (13kg).Είναι μια γενναίο κοριτσάκι και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει. Ελπίζω ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής για να απολαύσει κάθε στιγμή! 
Διαβάστε περισσότερα »

Με το μωρό στη θάλασσα, στις καλοκαιρινές διακοπές!

Με εντυπωσιάζει κάθε χρόνο το πόσο τα μωρά μου χαίρονται με τη θάλασσα, τις εκδρομές, τις καλοκαιρινές βόλτες! Λατρεύω το πόσο εκείνα λατρεύουν το καλοκαίρι! Το πιο υπέροχο πράγμα στον κόσμο είναι η ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να περάσουμε το καλοκαίρι μαζί! Είμαι σίγουρη πως κι εσείς απολαμβάνετε το καλοκαίρι με τα μωρά σας! Και δεν θα ήταν έτσι αν δεν είχαμε το baby wearing και τους μάρσιπους αγκαλιάς!

Πώς πας στη θάλασσα με το μωρό; (κουβαλώντας συνήθως κουβαδάκια, φουσκωτά, πετσέτες, αντηλιακά, ταπεράκια;)

Υπέροχες στιγμές με το μωρό στη θάλασσα Οικογενειακές διακοπές και άνεση για όλους! Με το μωρό στη θάλασσα και ελεύθερα χέρια

Πώς πας στα όμορφα μέρη του τόπου μας, όπου δεν πάει καρότσι; Πώς απολαμβάνεις τη δροσιά στο ποτάμι με το μωρό;

Διασχίζοντας το ποτάμι με το μωρό στο μάρσιπο!
Με το μωρό σε μέρη όπου το καρότσι δεν πάει! Απολαμβάνοντας την ελληνική φύση μαζί με το μωρό!

Πώς εξερευνείς νέα μονοπάτια, κάνοντας πεζοπορία και δείχνοντας στο μωρό σου τη φύση;

Πεζοπορία μαζί με το μωρό Με το μωρό στο μάρσιπο, πας παντού! Ξεκούραστες βόλτες με το μωρό στο μάρσιπο!

Πώς τα βγάζεις πέρα με το μωρό στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε μέρη με πολύ κόσμο και φασαρία; (ειδικά αν πρέπει να κρατάς βαλίτσες, εισιτήρια, διαβατήρια;)

Αεροδρόμια και βαλίτσες είναι ευκολότερα με το μωρό στο μάρσιπο! Με το μωρό στο μάρσιπο νιώθεις ασφάλεια ακόμα και μέσα στο πλήθος

Πώς απολαμβάνεις με το μωρό σου μαζί όλες τις δραστηριότητες που ο ελεύθερος καλοκαιρινός χρόνος σου επιτρέπει να απολαύσεις;

Κούνια με το μωρό στην αγκαλιά! Βαρκάδα με το μωρό στο sling!

Πώς ευχαριστιέσαι αγκαλιές, χαλάρωση και όμορφες εικόνες;

Παντού μαζί με το μωρό σου! Όμορφες εικόνες και αγκαλιές! Ρεμβάζοντας με το μωρό στην αγκαλιά!
Σίγουρα, το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη σας και η αγκαλιά σας. Αλλά σίγουρα όλα γίνονται πιο εύκολα όταν έχεις δυο χέρια παραπάνω!
Στη θάλασσα με το μωρό!
(Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε μαζί μας τις φωτογραφίες σας από στιγμές που απολαμβάνετε με τα Αστεράκια σας και τα μωράκια σας!)

προσαρμογή από άρθρο στο ιστολόγιο Babywearing blog που αναρτήθηκε
στις 24/04/2009: Με το μωρό στη θάλασσα!
Με το μωρό μου στη θάλασσα!Με ρωτάτε συχνά αν μπορείτε να βάλετε τα slings σας στη θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ όμορφο να φοράς το μωρό σου στο νερό. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που το μωράκι σου θα γνωρίσει το «απέραντο γαλάζιο», όταν το φοράς θα νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά σου. Θα μπορούσες μάλιστα να το θηλάζεις μπαίνοντας στο νερό!
Τα περισσότερα μικρά μωράκια λατρεύουν το νερό, αλλά δεν μπορούν το ίδιο εύκολα να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους και τα καταφέρνουν σαφώς καλύτερα όταν ακουμπούν πάνω στο σώμα της μαμάς!
(Εννοείται πως θα πρέπει να προσέχεις όπως θα πρόσεχες αν είχες το μωρό σου αγκαλιά! Το sling σου δεν είναι «σωσίβιο» και πρέπει πάντα να βεβαιώνεσαι ότι τουλάχιστον το κεφάλι του μωρού σου είναι έξω απ’ το νερό! Εννοείται επίσης πως δεν πρέπει να ζορίσεις το μωρό σου να μπει σε πολύ κρύο νερό αν δείχνει ότι δυσαρεστείται! Να μη γράφω τα αυτονόητα!)
Καθώς τα Αστεράκια είναι φτιαγμένα από φυσικά υφάσματα (βαμβάκι, λινό, μετάξι), θα πρέπει να ξέρεις ότι όταν βρέχονται «ρουφάνε» νερό, το συγκρατούν στις ίνες τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι βαραίνουν (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το πόσο χοντρό ή απορροφητικό είναι το ύφασμα) και φυσικά θέλουν την ώρα τους για να στεγνώσουν. Επίσης, συχνά η συμπεριφορά του υφάσματος αλλάζει όταν βρέχεται (αποκτά μια «προσωρινή» ελαστικότητα και μπορεί το μωρό σου να βρεθεί χαμηλότερα απ’ ό,τι το είχες τοποθετήσει). Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα σου πρότεινα να φοράς το κανονικό sling σου στη θάλασσα.
Ιδανικό για τη θάλασσα (θα έλεγα ότι ο βασικός σκοπός που δημιουργήθηκε είναι για να μπαίνει στο νερό) είναι το sling από ύφασμα solarveil. Ένα πατενταρισμένο, συνθετικό ύφασμα, με αντηλιακές ιδιότητες, που δεν «πίνει» νερό, και στεγνώνει πολύ γρήγορα.
Αν πρόκειται για το μοναδικό σου sling, θα σου πρότεινα να μην είναι solarveil. Άλλωστε, θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι να νιώθεις άνετα κουβαλώντας το μωρό σου πριν μπείτε στο νερό και αφού βγείτε (όταν θα μαζεύετε τα «σύνεργα της παραλίας», κουβαδάκια, πετσέτες, κλπ.), ενώ έχει λιγότερη σημασία μέσα στο νερό (όπου έτσι κι αλλιώς θα βγάζεις το μωρό για να "κολυμπάτε" πιο ελεύθερα).
Με τα δύο παιδιά μου στις καλοκαιρινές διακοπές!
Ο Βασίλης μου πρωτοπήγε στη θάλασσα σε ηλικία 3 μηνών περίπου. Το solarveil sling μας αποδείχτηκε εξαιρετική βοήθεια (και παρόλο που οι εξορμήσεις μας ήταν αυστηρά απογευματινές, οι αντηλιακές του ιδιότητες με έκαναν να νιώθω πιο ασφαλής με το μικρό μου μωράκι).
Μπαμπάς και μωρό στη θάλασσα!Το περασμένο καλοκαίρι φορούσα τη Ρέα μου στο sling μέσα στο νερό κυρίως όταν ήθελα να προσέχω το Βασίλη που έτρεχε συνέχεια (και έπρεπε να μπορώ να αντιδράσω άμεσα και να τον «συμμαζέψω», μέσα ή έξω απ’ το νερό). Ωστόσο, όταν ήμασταν μόνες μας (τα κορίτσια), μέσα στο νερό την κρατούσα στα χέρια μου, για να μπορώ να την "κολυμπάω"! Και το (στεγνό) sling μας, μας περίμενε στη στεριά!
Μπορεί πάντως να είναι πολύ διασκεδαστικό να φοράς το μωρό σου στο νερό! Στροφές, πηδηματάκια, κυματάκια, έκαναν τα μωρά μου να ξεκαρδίζονται στην αγκαλιά μου!
Ακόμα και με τα παιδιά μας μεγαλύτερα, τα slings μας ήταν σημαντικό βοήθημα για να ευχαριστηθούμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές! Η κόρη μου φοβόταν τα κύματα και μόνο όταν τα "περπάτησε" στην αγκαλιά του μπαμπά της κατάφερε να ξεθαρρέψει και να το διασκεδάσει στα ρηχά μαζί με τον αδερφό της!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing, καλές διακοπές!
Σημ.: Ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου σχετικά με την επαφή του μωρού σου με τη θάλασσα, τον ήλιο, ή το χλώριο της πισίνας.
 http://www.babywearing.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ποιό αντηλιακό να επιλέξω για το παιδί μου;

Ποιό αντηλιακό να επιλέξω για το παιδί μου;

Η χρήση των αντηλιακών (φωτοπροστατευτικών) προϊόντων αποτελεί μία από τις βασικότερες οδηγίες για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Κατά την επίσκεψή του ο καταναλωτής σε φαρμακεία ή σε καταστήματα καλλυντικών, έρχεται αντιμέτωπος με όρους και αριθμούς στις ετικέτες των καλλυντικών που συνήθως δεν κατανοεί, αλλά που είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζει προκειμένου να οδηγηθεί στη σωστή επιλογή του αντηλιακού. Φυσικά φίλτρα, χημικά φίλτρα, UVA, UVB, ευρέως φάσματος, SPF 25, 30, 45, γαλάκτωμα, κρέμα, λάδι, χαμηλή, μέτρια, υψηλή, …πολύ υψηλή προστασία, είναι μερικοί από αυτούς τους όρους και τα νούμερα.

Πώς μπορεί όμως να είναι ασφαλής κανείς για την επιλογή του σωστού αντηλιακού; Στις επόμενες γραμμές θα γίνει προσπάθεια επεξήγησης των όρων αυτών, προκειμένου η αγορά ενός αντηλιακού να μην είναι τυχαία επιλογή αλλά συνειδητή καταναλωτική κίνηση.

Ο σκοπός της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας «δίνοντας χρόνο» στο δέρμα να παράγει μελανίνη από τα μελανοκύτταρά του και τελικά να αυτοπροστατευθεί χωρίς να υποστεί τα βλαπτικά αποτελέσματα του ήλιου (ερύθημα, έγκαυμα, γήρανση, καρκίνο).

Τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν φωτοπροστατευτικές ουσίες που απορροφούν(χημικά φίλτρα) ή αντανακλούν(φυσικά φίλτρα), την ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το φάσμα της υπεριώδης ακτινοβολίας (UV).

UVA – UVB: αναφέρονται στο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που ονομάζεται υπεριώδη και που σ’αυτήν αποδίδονται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι βλαπτικές στο δέρμα ιδιότητες του ήλιου. Η Ultra Violet B (UVB) καλύπτει φάσμα με μήκος κύματος 280-320 nm. Η Ultra Violet A (UVA) καλύπτει φάσμα με μήκος κύματος 320-400 nm. Η αναφορά των όρων UVA, UVB ή και των δύο καθορίζει από ποιο φάσμα ακτινοβολίας μπορεί να προστατεύσει το αντηλιακό και κατ’ επέκταση αποδίδει και την σύνθεσή του ως προς τα φίλτρα που περιέχει. Ευρέως φάσματος αντηλιακά είναι αυτά που προστατεύουν από UVA και UVB.

Οι φωτοπροστατευτικές αυτές ουσίες είναι ενσωματωμένες σε ένα καλλυντικό έκδοχο το οποίο μπορεί να είναι κρέμα, γαλάκτωμα, λοσιόν, γέλη, λάδι.

Οι φωτοπροστατευτικές ουσίες διακρίνονται σε:

Χημικά Φίλτρα(απορροφητικά): είναι οι ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία που το μέγιστο της απορρόφησής τους βρίσκεται στην UVB περιοχή γι’αυτό και ονομάζονται πιο συγκεκριμένα UVB φίλτρα. Έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε πολύ ευαίσθητα δέρματα όπως είναι συνήθως το δέρμα των παιδιών, διότι απορροφούνται διαδερμικά.

Φυσικά φίλτρα (φωτοανακλαστικά): δεν απορροφούν αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία διότι είναι μέταλλα. Συνήθως χρησιμοποιείται το διοξείδιο του τιτανίου και το διοξείδιο του ψευδαργύρου. Πρόκειται για χημικά αδρανείς ειδικές ορυκτές ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν μία σειρά πλεονεκτημάτων όπως το γεγονός ότι είναι φωτοσταθερές, δεν προκαλούν φωτοαλλεργία ή φωτοξικότητα και προστατεύουν το δέρμα από την UVA την UVB και σε κάποιο βαθμό από την ορατή ακτινοβολία. Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα τείνουν να είναι παχύρευστα, αδιαφανή δημιουργώντας ένα λευκωπό στρώμα κατά την εφαρμογή τους, τελευταία όμως ειδικά παρασκευάσματα που περιέχουν μόρια με διάμετρο <100 nm έχουν βελτιωμένη υφή και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν αντηλιακά μόνο με φυσικά φίλτρα κατάλληλα και για μωρά < 6 μηνών, αλλά κυρίως συνδυασμοί χημικών και φυσικών φίλτρων, που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την προστατευτική δράση των αντηλιακών και να έχουν καλύτερη καλλυντική υφή, αισθητικά αποδεκτή.

SPF: Το SPF είναι τα αρχικά του αγγλικού όρου Sun Protection Factror, το οποίο δηλώνει το δείκτη προστασίας που έχει ένα αντηλιακό, και υποδηλώνει τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα. Δηλαδή, εάν κοκκινίζουμε μετά από 10 min έκθεσης στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 20 μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο 200 λεπτά. Πρόκειται βέβαια για μετρήσεις σε συνθήκες εργαστηρίων, για μία εντελώς θεωρητική ένδειξη. Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB ενώ με δείκτη 30 απορροφά το 97%. Αντηλιακά με δείκτη μεγαλύτερο από το 50 πρακτικά δεν αυξάνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επισημάνσεις του τύπου χαμηλή, μεσαία, υψηλή αναφέρονται σε διακυμάνσεις του δείκτη SPF, προκειμένου να γίνεται πιο κατανοητή η αποτελεσματικότητά τους στο ευρύ κοινό. Αναλυτικά ‘‘χαμηλή προστασία’’ αναφέρεται σε δείκτη 6-10, ‘‘Μεσαία’’ σε δείκτη 15-25, ‘‘Υψηλή’’ σε δείκτη 30-50, ‘‘Πολύ Καλή’’ σε δείκτη 50+.

Ανεξάρτητα με το ποιο αντηλιακό θα διαλέξουμε για εμάς και τα παιδιά μας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα αντηλιακού κατά την επάλειψη, να ανανεώνουμε την επάλειψη τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, ειδικά εάν έχουμε ιδρώσει ή κολυμπήσει, έτσι ώστε τελικά να επιτυγχάνεται η αναγραφόμενη προστασία. Πιο συγκεκριμένα η ποσότητα αυτή πρέπει να είναι 2mg/cm2 που πρακτικά είναι περίπου 6-7 κουταλιές του γλυκού για ολόκληρο το σώμα. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως.

Τελειώνοντας με την αποκωδικοποίηση των αντηλιακών να πούμε ότι η χρήση τους δεν πρέπει να μας ενθαρρύνει να αφήνουμε τα παιδιά περισσότερο στον ήλιο νομίζοντας ότι είναι ασφαλή, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εκμηδενίζει την προστατευτική δράση τους αφενός, κυρίως όμως και αυτό πρέπει να τονισθεί ιδιαιτέρως, δεν προστατεύει καθόλου από την πρόκληση θερμοπληξίας.

  • Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία με ευρέως φάσματος αντηλιακά. Όσο πιο φυσικά τα φίλτρα τόσο πιο ασφαλή για παιδιά.
  • Ειδικά για μωρά κάτω των 6 μηνών δεν επιτρέπεται η έκθεσή τους στον ήλιο. Όταν είναι στο εξωτερικό περιβάλλον και εφόσον δεν είναι επαρκώς καλυμμένα και σκιασμένα, επιτρέπονται μόνο αντηλιακά φυσικά φίλτρα στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
  • Για ολόσωμη κάλυψη προτιμώνται τα γαλακτώματα. Για μικρές επιφάνειες (πρόσωπο-χέρια), κρέμες ή γέλη (Gel).
  • Ουλές χειρουργικές, κυρίως πρόσφατες, σπίλοι ή άλλες φωτοευαίσθητες βλάβες του δέρματος, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα με αντηλιακά υψηλής προστασίας , καθώς και συχνότερες επαλήψεις.


Σταυρούλα Βαλαβέρη
Παιδίατρος
Επιμελήτρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής
Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
www.paidiatriki.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Με το μωρό στην παραλία!

Με το μωρό στην παραλία!

Ξεκινάτε τις εξορμήσεις στην παραλία και τη θάλασσα, αυτή τη φορά με το μωράκι σας; Δείτε τι δεν πρέπει να ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας!
Ακόμη και τα μικρά μωρά ενθουσιάζονται στην παραλία με τη θάλασσα και την άμμο. Βρείτε ένα καθαρό σημείο και αν το μωρό σας βάζει αντικείμενα στο στόμα του, προσέξτε για θαμμένες γόπες τσιγάρων που δυστυχώς υπάρχουν αρκετές στις παραλίες.
Αυτονόητο είναι πως το μωρό θα πρέπει να παίζει σε σκιά και ειδικά αν είναι μικρότερο του ενός έτους, ο χρόνος του στην παραλία, ακόμα και στη σκιά, θα πρέπει να είναι περιορισμένος. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα βρείτε χώρο με σκιά ή ομπρέλα, μπορείτε να έχετε τη δική σας.
Τα απαραίτητα:
  • Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, που θα ανανεώνετε συχνά
  • Καπέλο που θα φοράει το μωρό σας ακόμα και στη σκιά
  • Γυαλιά ηλίου - θα βρείτε ακόμα και για μωρά στα καταστήματα
  • Άφθονο δροσερό νερό και υγρά - ένα μικρό θερμός ή ψυγειάκι ίσως σας φανεί χρήσιμο
  • Τα απαραίτητα για το άλλαγμα της πάνας
Άλλος εξοπλισμός:
  • Κουβαδάκια, φτυαράκια και άλλα παιχνιδάκια κατάλληλα για την ηλικία του μωρού

Προσοχή! Όταν μπείτε ξανά στο αυτοκίνητο για να επιστρέψετε σπίτι, αν το έχετε αφήσει σε ήλιο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπορεί να είναι πολύ υψηλή για το παιδί σας, αλλά και για εσάς. Επίσης, προσέξτε ότι τα μεταλλικά μέρη της ζώνης του στο καθισματάκι του πιθανό να είναι καυτά και να προκαλέσουν εγκαύματα! Ανοίξτε όλα τα παράθυρα για λίγη ώρα πριν μπείτε στο αυτοκίνητο.
  http://www.mamakid.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Πρακτικές συμβουλές για την διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι

Καθώς οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται προ των Πυλών, είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τη διατροφή των μικρών μας πρωταγωνιστών για να διαφυλάξουμε την υγεία τους. Επίσης, το καλοκαίρι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τους μυήσουμε στις αρχές της σωστής διατροφής. Καλή αρχή λοιπόν!
Από τι θα πρέπει να προφυλαχθεί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μέσα στο καλοκαίρι;
  1. Αφυδάτωση. Οι απότομες αυξήσεις στη θερμοκρασία και οι καύσωνες μπορεί εύκολα να αφυδατώσουν το παιδί σας είτε μέσω αυξημένης εφίδρωσης που είναι εμφανές σημάδι, είτε από απώλειες μέσω του δέρματος που δεν μετατρέπονται σε ιδρώτα και δε γίνονται αντιληπτές. Τα παιδιά επίσης μπορεί να μη ζητήσουν υγρά σε επαρκή βαθμό και γι’αυτό ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σε επαγρύπνηση και να προσφέρουμε υγρά αρκετά συχνά στη διάρκεια της ημέρας (νερό κατά προτίμηση). Ένας καλός δείκτης ότι το παιδί είναι καλά ενυδατωμένο είναι το να παράγει ανοιχτόχρωμα ούρα συχνά. Εάν το παιδί μας ιδρώνει πολύ, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι παραπάνω στο φαγητό του και να του δίνουμε χυμούς φρούτων ή φρέσκα φρούτα για να αναπληρώνει τα μέταλλα που χάνει.
  2. Τροφές που μπορεί να έχουν αλλοιωθεί. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε τροφές που δίδονται στα παιδιά αυτή την εποχή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ευκολότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συντήρηση, να αποθηκεύετε τα φαγητά προς κατανάλωση μέσα στο ψυγείο και να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε απ’έξω τρόφιμα που μπορεί να μην είναι τόσο φρέσκα.
Πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής του παιδιού μας μέσα στο καλοκαίρι 
  • κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπαθούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Λόγω ζέστης μπορεί να μην καταναλώνει πολύ φαγητό, γι’αυτό φροντίζουμε τα γεύματα να είναι θρεπτικά και μικρά. Αποφύγετε τα βαριά τηγανητά φαγητά μες στον καύσωνα καθώς καθυστερούν να φύγουν από το στομαχικό σάκο και εντείνουν τη δυσφορία - μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει καθημερινά ένα καλό πρωινό όπως π.χ. δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι και ένα φρούτο που του δίνουν ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας
  • προσπαθούμε να προσφέρουμε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών στα παιδιά μας ειδικά τώρα που υπάρχουν σε αφθονία και είναι στην εποχή τους. Προσφέρετε τα σε διάφορες παραλλαγές (τα λαχανικά σε σαλάτες, μαγειρεμένα, στο φούρνο, στο γκριλ και τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή σε μιλκ σεηκ) για να τα εντάξουν τα παιδιά στη διατροφή τους. Εάν το παιδί σας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να του το σερβίρετε με άλλη συνταγή μετά από κάποιο διάστημα χωρίς πίεση 
  • κατά τη διάρκεια της ημέρας το παιδί χρειάζεται να τρώει σνακ. Είτε είμαστε στο σπίτι είτε όχι, φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα υγιεινά σνακ όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια 
  • μπορείτε να θέσετε κάποιους κανόνες σχετικά με την κατανάλωση τυποποιημένων σνακ, όπως είναι π.χ. μόνο δύο παγωτά της εβδομάδα και 2 φρούτα την ημέρα. Θέστε αυτές τις αρχές νωρίς και φροντίστε να τις ακολουθείτε όλοι στην οικογένεια χωρίς υποχωρήσεις, για να τηρηθούν 
  • το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να τρώτε περισσότερο μαζί με τα παιδιά σας. Τα παιδιά που τρων περισσότερο με τους γονείς τους έχουν καλύτερη διατροφή. Καθίστε λοιπόν με το μικρό σας και δώστε του το καλό παράδειγμα, ότι τρώμε δηλαδή πάντα σαλάτα, τρώμε καθιστοί το οικογενειακό φαγητό που μας προσέφεραν, και το μοιραζόμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε 
  • αν το παιδί σας δεν έχει ποικιλλία στη διατροφή του, πάρτε το μαζί σας για μια βόλτα στο μανάβη και διαλέξτε μαζί αυτά που θα μαγειρέψετε. Αν το παιδί σας μπορεί, μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει σε μικρά πράγματα στην ετοιμασία των γευμάτων (ζύμωμα, καθάρισμα αβγών, πλύσιμο λαχανικών κτλ). Έτσι, εξάπτετε την περιέργειά του για νέες γεύσεις 
  • αποφύγετε να αγοράσετε έτοιμα σνακ τύπου πατατάκια/ γαριδάκια, παγωτά, κρουασάν, σοκολατοειδή κτλ για το σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η άμεση πρόσβαση του παιδιού σε αυτά, καθώς τα περισσότερα υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και είναι βεβαρημένα με πρόσθετες ύλες 
  • τέλος, προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα σαν γονείς Το καλοκαίρι λοιπόν προσφέρεται για να αρχίσουν τα παιδιά να μυούνται σε νέες γεύσεις και να θέτουν σωστές βάσεις για τη μετέπειτα διατροφή τους.
Θυμηθείτε, η διατροφή τους θέλει ποικιλία, μικρά και θρεπτικά γεύματα και καλή ενυδάτωση. Βοηθήστε λοιπόν τα παιδιά σας να καλυτερεύσουν τη διατροφή τους μην επαναπαύεστε επειδή είναι καλοκαίρι. Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!
 http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Καλοκαίρι και υπερκινητικό παιδί

Έλλειψη προσοχής και υπερκινητικότητα... Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί στη διάρκεια των διακοπών, που θα έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και «κινδυνεύει» να χάνεται από τα μάτια σας; Πάνω απ όλα, χρειάζεστε πρόγραμμα!
Επιστημονική επιμέλεια: Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια
Όταν είπαν στη Μαίρη ότι ο γιος της ο Αντώνης (6 ετών) είχε σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, μετατράπηκε σε ερασιτέχνη... ταξιδιωτικό πράκτορα καλοκαιρινών διακοπών. Δεν είχε και άλλη επιλογή. «Μια μέρα, ο γιος μου ήρθε σπίτι έχοντας κρυμμένο ένα πριόνι πίσω από την πλάτη του. Είχε πριονίσει με αυτό το δέντρο ενός γείτονα για να δει πόσο γέρικο ήταν! Σύντομα συνειδητοποίησα ότι το να καθόμαστε σπίτι χωρίς να έχουμε τίποτα να κάνουμε δεν ήταν ενδεδειγμένο για την περίπτωσή μας.»
Το πρόβλημα της Μαίρης είναι λίγο πολύ κοινό για όλους τους γονείς, κυρίως μάλιστα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσο μάλλον αν το παιδί έχει και το παραπάνω σύνδρομο, που πρόκειται για μια συμπεριφορική διαταραχή και επηρεάζει περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά μόνο στις ΗΠΑ!
Τα χαρακτηριστικά της διαταραχής αυτής είναι η έλλειψη προσοχής, ο αυθορμητισμός και/ή υπερκινητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά ενεργούν γρήγορα χωρίς να το σκεφτούν. Δεν μπορούν να κάτσουν ήσυχα, περπατάνε, τρέχουνε ή σκαρφαλώνουν ενώ οι άλλοι κάθονται στις θέσεις τους. Επιπλέον, ό,τι συμβαίνει γύρω τους μπορεί πολύ εύκολα να τους αποσπάσει την προσοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους, αντιμετωπίζουν πιθανώς δυσκολίες στο σχολείο και στο σπίτι και στη διατήρηση της συναναστροφής με τους συνομηλίκους τους.
Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μας, μπορείτε να περάσετε ένα καλοκαίρι που να μη φαντάζει μαρτυρικό.
1. Βάλτε τα σε πρόγραμμα
Αν τα παιδιά με το παραπάνω πρόβλημα δεν έχουν μια προγραμματισμένη ημέρα ή εβδομάδα, μπορεί να μπλέξουν σε φασαρίες προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένταση που θα καταλήξει σε ζαβολιά. Αυτά τα παιδιά ψάχνουν για συγκινήσεις, είναι απρόσεκτα και πολύ πιο αυθόρμητα από τα υπόλοιπα παιδιά. Αν αφεθούν μόνα τους, μπορεί να θελήσουν να… ψήσουν κάτι και μετά κάτι να συμβεί και να τους αποσπάσει την προσοχή, να ξεχάσουν το φούρνο και καταλαβαίνετε...
Αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να πάθουν κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι παρά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα ατυχήματα πολλαπλασιάζονται από την αφηρημάδα τους ή τον «αυθορμητισμό» του. Τα παιδιά αυτά έχουν κακή αίσθηση του χρόνου, χρονοτριβούν και δοκιμάζουν περισσότερο τα όριά τους.
Για το λόγο αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο το καθημερινό πρόγραμμα, γιατί δεν μπορούν να δομήσουν μόνα τους τον εαυτό στους και χρειάζονται εξωτερική υποστήριξη.
2. Σκεφτείτε την κατασκήνωση
Στην κατασκήνωση τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα συναναστροφής με συνομηλίκους και, επίσης, μια εξασφαλισμένη καθημερινή ρουτίνα. Οι περισσότερες κατασκηνώσεις -αν όχι όλες- δεν έχουν ειδικά προγράμματα γι’ αυτά τα παιδιά. Κάποια απ’ αυτά με κυρίαρχα τα συμπτώματα της έλλειψης προσοχής (αφαίρεση ή ονειροπόληση και όχι υπερδραστηριότητα ή αυθορμητισμό) θα τα καταφέρουν μια χαρά σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες.
3. Ημερήσιο πρόγραμμα
Αν εργάζεστε και δεν μπορείτε να έχετε «από κοντά» το παιδί; Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει να κάθονται με τον άνθρωπο που είναι επιφορτισμένος με τη φροντίδα του παιδιού και να εξηγούν τις ιδιαίτερες συνθήκες και προσδοκίες που έχουν σχετικά με το καθημερινό πρόγραμμα. Για να γίνει αυτό, μια λίστα ή ένα πρόγραμμα είναι απαραίτητο και αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, 7-8 ώρα πρωινού, 9-11.30 βόλτα στο σπίτι του φίλου, 2-2.30 ώρα διαβάσματος.
Μη γίνετε ιδιαίτερα αυστηροί. Θέλετε τα παιδιά να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κι όχι να νιώθουν ότι είναι στο σχολείο. Μην ξεχνάτε ότι οι συγγενείς, είτε είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του παιδιού είτε απλώς παρίστανται στις οικογενειακές διακοπές, θα πρέπει να τηρούν το πρόγραμμα του παιδιού, τόσο στον προγραμματισμό της ιατρικής αγωγής όσο και στην τροποποίηση της συμπεριφοράς.
4. Κανονίστε μια ώρα ύπνου
Οι γεμάτες χαρά και διασκέδαση καλοκαιρινές διακοπές προϋποθέτουν ένα καλό ύπνο το βράδυ. Ωστόσο, πολύ συχνά τα παιδιά με το παραπάνω πρόβλημα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ώρα του ύπνου. Κολλάνε στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια κι έχουν πρόβλημα να ηρεμήσουν. Κατά συνέπεια, την επόμενη μέρα είναι κουρασμένα ή κακόκεφα, πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των γονιών.
Οι κακές συνήθειες στον ύπνο είναι πολύ συχνότερες στα παιδιά με αυτό το σύνδρομο απ’ ό,τι στα υπόλοιπα, καθώς το σώμα τους είναι πάντα δραστήριο. Οπότε δεν τους είναι εύκολο να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν. Πολλές φορές, όποια ώρα κι αν τα πάρει ο ύπνος, ξυπνάνε τα χαράματα. Επομένως, μια συγκεκριμένη ώρα τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο κρεβάτι τους και χωρίς παρεκκλίσεις επειδή είναι καλοκαίρι και η μέρα είναι μεγαλύτερη. Αποφασίστε μια συγκεκριμένη ώρα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και αφήστε μια ευελιξία το Σαββατοκύριακο. Βάλτε τα για ύπνο μία ώρα πριν αποκοιμηθούν. Διαβάστε τους, δείτε κάτι χαλαρωτικό στην τηλεόραση ή πείτε τους μια ιστορία, ώστε να περάσουν από τη φάση δραστηριότητας στη φάση του ύπνου. Μπορείτε να είστε χαλαροί μια μέρα. Π.χ., αν τα πάτε στο λούνα παρκ, δεν είναι ανάγκη το βράδυ να τρέξετε ώστε να είναι στο κρεβάτι τους στις 9.30 ακριβώς.
5. Μην παρατήσετε τις «μαθησιακές» δραστηριότητες
Το να βρείτε χρόνο για μάθηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα στο καλοκαίρι θα βοηθήσει τα παιδιά να διατηρήσουν τις συνήθειές τους και την καλή απόδοσή τους το φθινόπωρο. Για πολλά παιδιά με το σύνδρομο αυτό η επιστροφή στο σχολείο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, οπότε το διάβασμα ή κάποιου είδους διδασκαλία στο σπίτι μπορεί να κάνει ευκολότερη τη μετάβαση. Συμπεριλάβετε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διάβασμα έστω για 20 λεπτά μέσα στη μέρα. Το καλοκαίρι είναι και η κατάλληλη εποχή το παιδί να διαβάζει ό,τι του αρέσει. Πηγαίνετε στο βιβλιοπωλείο και αφήστε το να διαλέξει ένα βιβλίο της αρεσκείας του.
Λίγο διάβασμα ή αριθμητική είναι σημαντικά όλο το καλοκαίρι, πριν αρχίσει το σχολείο όμως θα γίνουν ακόμη περισσότερο για να προετοιμαστεί το παιδί για τη νέα σχολική χρονιά ή να καλύψει κενά της προηγούμενης. Τις δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη των μαθημάτων πολλοί ειδικοί συνιστούν ανεπιφύλακτα τη σταδιακή επαναφορά στους ρυθμούς του σχολείου και στις ώρες ύπνου.
Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΜΑΝΑ,ΜΗΤΕΡΑ,ΜΑΝΟΥΛΑ,ΜΑΜΑ....

ΜΑΝΑ,ΜΗΤΕΡΑ,ΜΑΝΟΥΛΑ,ΜΑΜΑ....

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά....
λέξεις που μας φέρνουν στο μυαλό τις πιο ζεστές
και γλυκές εικόνες και γεμίζουν την καρδιά μας
με όμορφα, συναισθήματα αγνής αγάπης και σεβασμού!

Μας έδωσε ζωή, το πρώτο μας χάδι, η πρώτη αγκαλιά,
το πρώτο μας φιλί , ήταν και είναι πάντα στο πλάι μας,
να μας χαρίζει απλόχερα τη φροντίδα της.

Ακόμα και αν κάποιες στιγμές νιώσαμε ότι μας «πνίγει»
με την υπερβολική της αγάπη, έστω και αν πιεστήκαμε
από τις απαιτήσεις και από την αδιάκοπη αγωνία της
για το μέλλον μας, ένα είναι το δεδομένο:

Η αγάπη της μητέρας είναι η μοναδική
ανιδιοτελής αγάπη στη ζωή μας!!

Ας της πούμε τη λέξη που θέλει να ακούει πάντα:
Σε αγαπώ Μανούλα μου !
Ας της δώσουμε ένα τρυφερό φιλί
και ας την αγκαλιάσουμε!
Είναι το ωραιότερο δώρο για αυτήν....

Υπάρχει ωραιότερη λέξη απο αυτήν ;

Mαμά !

Μάνα, ω άγγελε μου,
Ω αιώνια μου αγάπη,
Μακάρι τα χέρια σου να παραμένουν
η κούνια μου για πάντα,
Και για πάντα να παραμένω το μωρό σου.
Διαβάστε περισσότερα »

ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΣ ΑΛΗΘΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Το παιδί που γεννήθηκε με... δεύτερο πρόσωπο!

Τα παιδιά που γεννιούνται με δυσμορφίες του προσώπου είναι πάντα μια θλιβερή ιστορία. Είτε είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί, όπως για παράδειγμα ένα λυκόστομα, είτε κάτι που απλά πρέπει να μάθει το παιδί να ζει με αυτό, όπως το σύνδρομο Moebius, είναι πάντα σπαραχτικό το ότι ένα φτωχό παιδί πρέπει να υποστεί μια τέτοια κατάσταση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο...

Kangkang, ένα 14 μηνών μωρό που γεννήθηκε με πρόσωπο διασπασμένο εγκάρσια. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι το μωρό έχει ουσιαστικά ένα δεύτερο πρόσωπο. Στις εξετάσεις όλα έδειχναν φυσιολογικά, ένα υγιές μωρό για τη νεαρή Yi Xilian, αλλά μόλις ο Kangkang γεννήθηκε, η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Το φτωχό παιδί μοιάζει σα να φοράει στη κυριολεξία μια μάσκα, που οφείλεται σε μια σχισμή που εκτείνεται σχεδόν σε όλη τη διαδρομή του προσώπου του μέχρι τα αυτιά του. Ανίκανη να δει τον γιο της κατά τη γέννηση, η ατυχής μητέρα, η οποία εργάζεται σε μια εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρονικά στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, παρακαλούσε και ξανα-παρακαλούσε με το σύζυγό της για να δουν το νεογέννητο. Όταν τελικά της παραδόθηκε το παιδί, ξέσπασε σε κλάματα.



Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί αυτή την ατυχή κατάσταση, αν και οι θεωρίες είναι πολλές. Θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κάποια μόλυνση, ή ακόμα και από συχνή χρήση ναρκωτικών από τη μητέρα. Σύμφωνα με μια πηγή, τα μόνα φάρμακα, που πήρε η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν φάρματα κατά πιθανής αποβολής τα οποία δόθηκαν έπειτα από συνταγή των γιατρών της γυναίκας. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση είναι απίστευτα ακριβή για να θεραπευτεί, όπως η Yi έμαθε όταν πήρε τον Kangkang 20-ημερών σε νοσοκομείο στην Changsha. Το συνολικό ποσό που χρειάζεται είναι γύρω 300-400,000 γεν, ή περίπου 80.000 έως 100.000 δολάρια.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα χαρούμενο τέλος στην ιστορία, αφού η οικογένεια του Kangkang έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για τη θεραπεία του στο Νοσοκομείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Διαβάστε περισσότερα »