Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΣΣΣΣ.....ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ!ΥΠΝΟΣ ΜΩΡΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑ


Η εικόνα ενός μωρού που κοιμάται είναι υπέροχη - ιδιαίτερα εάν είστε κουρασμένη. Δεν υπάρχει ωραιότερο θέαμα από ένα μωράκι που κοιμάται ήρεμα. Αλλά όπως πολλοί νέοι γονείς μπορούν να σας πουν, είναι ένα θέαμα που δε βλέπουν συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού τους.

Το να κοιμηθεί ένα μωρό ολόκληρη τη νύχτα είναι ένα κατόρθωμα που θέλουν όλοι οι γονείς να πετύχουν. Σύντομα το ζεστό μπάνιο, οι χνουδωτές πυτζάμες και οι πολλαπλές αναγνώσεις του Πινόκιο και άλλων ιστοριών με εικόνες κάθε βράδυ θα αποτελέσουν την αρχή λατρεμένων οικογενειακών παραδόσεων.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς έχουν πολλές ερωτήσεις όσον αφορά τον ύπνο και το μωρό τους με σκοπό να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα ύπνου του μωρού. Η πρώτη και πιο σημαντική: πόσο ύπνο χρειάζεται το μωράκι μου; Ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες.

ΗΛΙΚΙΑ

Διάρκεια ύπνου που απαιτείται, κατά προσέγγιση:

Νεογέννητο

16 έως 18 ώρες την ημέρα


3 εβδομάδων

15 έως 18 ώρες την ημέρα


6 εβδομάδων

15 έως 16 ώρες την ημέρα


4 μηνών

9 έως 12 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (2 - 3 ώρες κάθε φορά)


6 μηνών

10 έως 11 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (2 - 3 ώρες κάθε φορά)


9 μηνών

10 έως 12 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (1 - 2 ώρες κάθε φορά)


1 έτους

10 έως 11 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (1 - 2 ώρες κάθε φορά)

18 μηνών

10 έως 12 ώρες συν ένας ενδιάμεσος ύπνος συνήθως (1 - 2 ώρες)


2 ετών

11 έως 12 ώρες συν ένας ενδιάμεσος ύπνος (1 - 2 ώρες)


3 ετών

10 έως 11 ώρες συν πιθανώς ένας ενδιάμεσος ύπνος (2 ώρες)


Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, η συνολική διάρκεια του ύπνου - την ημέρα και τη νύχτα - μειώνεται ραγδαία κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του (από 15-16 σε 11-12 ώρες την ημέρα). Μέχρι αυτήν την ηλικία η απαιτούμενη ποσότητα ύπνου ποικίλει σε κάθε μωρό, όπως συμβαίνει μεταξύ των διαφόρων ενηλίκων (απλά σκεφτείτε το σύντροφό σας ή τους φίλους σας). Για παράδειγμα, κάποια μωρά 6 μηνών χρειάζονται ακόμα 14 - 16 ώρες ύπνου, ενώ κάποια άλλα αρκούνται στις 13. Εάν οι ώρες ύπνου είναι πολύ λιγότερες από αυτές, αυτό συχνά οφείλεται στο ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Κάτι που ίσως επηρεάσει το βαθμό της εγρήγορσης του μωρού σας και της δεκτικότητάς του στην επικοινωνία του με εσάς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συνεχείς περίοδοι κατά τις οποίες το μωρό σας παραμένει ξύπνιο αυξάνονται από τις 2 ώρες στην ηλικία των 6 εβδομάδων στις 3,5 ώρες στην ηλικία των 6 μηνών, συνήθως αργά το απόγευμα (ιδανικό για τους μπαμπάδες που αργούν να γυρίσουν στο σπίτι). Στην ηλικία των 6 μηνών σχεδόν όλα τα μωρά παίρνουν 2 ή 3 υπνάκους μέσα στην ημέρα και μόνο το 50% των μωρών παίρνει έναν υπνάκο στην ηλικία του ενός έτους. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα περισσότερα μωρά παίρνουν μόνο έναν ενδιάμεσο ύπνο συνήθως το απόγευμα. Το για πόσο καιρό τα μωρά διατηρούν τη συνήθεια του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζεται και από πολιτισμικές διαφορές.

Και μην πιστεύετε τις γνωστές φιλολογίες περί του ότι εάν έχετε αγοράκι θα έχετε και πρόβλημα με τον ύπνο. Τα πιθανά προβλήματα ύπνου του μωρού δεν συνδέονται με το φύλο του μωρού. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην ποσότητα του ύπνου και στα νυχτοπερπατήματα μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών κατά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους!

Πατήστε πάνω στην ηλικία του μωρού σας για να μάθετε περισσότερα για συνήθειες του ύπνου του και τις «ρεαλιστικές προσδοκίες» όσον αφορά το πότε θα πρέπει να περιμένετε να κοιμηθεί όλη τη νύχτα το μωρό σας, από τον ειδικό στον ύπνο, Καθηγητή Dieter Wolke.

Ρεαλιστικές προσδοκίες:

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα σχετικά με τον ύπνο είναι η πρώτη νύχτα (ανάμεσα στα μεσάνυκτα και τις 6.00 το πρωί) που το μωράκι θα κοιμηθεί συνεχόμενα. Για την ακρίβεια, είναι μεγάλη έκπληξη όταν θα ξυπνήσετε από μόνοι σας για να ελέγξετε αν το μωράκι σας είναι εντάξει.

Κάποιοι γονείς έχουν μωρά που κοιμούνται όλη τη νύχτα από την ηλικία των 3 μηνών και άλλοι ακόμα παλεύουν στο τέλος του πρώτου έτους ή και παραπάνω. Συνεπώς, πότε θα πρέπει το μωρό σας να μπορεί να κοιμηθεί όλη τη νύχτα;

Η δομή του ύπνου του μωρού, δηλαδή ο τρόπος της ρύθμισής του στον εγκέφαλο, είναι παρόμοια με αυτή ενός ενήλικα από την ηλικία των 6 μηνών. Υποθετικά, τα μωρά μπορούν να διδαχθούν πώς να κοιμούνται όλη τη νύχτα από την ηλικία των 6 μηνών και άνω. Είναι ουτοπικό να περιμένετε να γίνει κάτι τέτοιο νωρίτερα.

Για κάποια μωρά (είναι όλα διαφορετικά) είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθούν τη νύχτα και χρειάζονται περισσότερη (αλλά και σωστή) βοήθεια για να τα καταφέρουν. Θα χρειαστούν τακτικό ημερήσιο ωράριο και πρόγραμμα ύπνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ύπνου του μωρού.

Τα μωρά που θηλάζουν ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει διότι το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο γρήγορα και έτσι χρειάζονται τάισμα πιο συχνά, ακόμα και τη νύχτα. Παρόλα αυτά το μητρικό γάλα, εάν μπορείτε να το παρέχετε, είναι καλύτερο. Υπάρχουν διάφορες συμβουλές για να επιμηκύνετε τη διάρκεια του ύπνου τη νύχτα, όπως το τάισμα λίγο πριν τον ύπνο σύμφωνα με το θέμα ύπνος μωρού και γάλα. Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία διαφορά στις συνήθειες του ύπνου ανάμεσα στα μωρά που θηλάζουν και σε αυτά που πίνουν έτοιμο γάλα.

Νεογέννητο

3 εβδομάδων

2 μηνών

4 μηνών

6 μηνών

9 μηνών

1 έτους

18 μηνών

2 ετών

3 ετών


Νεογέννητο

Τα μωρά δε γεννιούνται με την ικανότητα να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρειάζεται να ξυπνούν συχνά και να τρώνε συνεχώς, ακόμα και τη νύχτα, ώστε να μπορέσουν να διπλασιάσουν το βάρος τους μέσα στους πρώτους 3-6 μήνες. Το νεογέννητο μωράκι σας δε γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Πρέπει να τη μάθει! Σε γενικές γραμμές, το νεογέννητό σας θα κοιμάται τις 16-18 ώρες από τις 24. Συνήθως κοιμάται για δύο με τέσσερις ώρες κάθε φορά και ξυπνάει πεινασμένο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να διδάσκετε στο μωράκι σας τη διαφορά ημέρας και νύχτας έχοντας διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα την ώρα. Κατά την ημέρα, καθώς θα το ταΐζετε, μιλάτε του πιο πολύ. Κατά τη νύχτα να είστε πιο σιωπηλές. Επίσης, όταν το ταΐζετε τη νύχτα, μην ανάβετε το φως, απλά έχετε λίγο απαλό φωτισμό. Το φως και το σκοτάδι καθώς και οι διαφορές στο θόρυβο και τις δραστηριότητες είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες ώστε το μωράκι σας να αποκτήσει ένα ρυθμό διαδοχής ημέρας και νύχτας. Τελικά θα το αντιληφθεί και θα κοιμάται περισσότερο τη νύχτα.

Συμβουλή: Όταν το μωράκι σας ήταν στη μήτρα, νανουριζόταν από την κίνησή σας όταν περπατούσατε. Γι' αυτό και στο νεογέννητό σας ακόμα αρέσει να το κουνάτε απαλά. Το κούνημα επίσης το κάνει να νιώθει ασφαλές. Πολλά μωρά επίσης ηρεμούν στο άκουσμα της μουσικής.

3 εβδομάδων

Αν και το μωράκι σας ακόμα ξυπνάει για να φάει τη νύχτα, πιθανώς τώρα να κοιμάται για περισσότερες ώρες κάθε φορά, ίσως για τρεις ή τέσσερις ώρες. Θα αρχίσει επίσης, να μένει ξύπνιο για περισσότερες ώρες. Κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της ζωής του υπάρχει μία αύξηση του ύπνου τη νύχτα και μείωση αυτού την ημέρα.

Θυμηθείτε ότι, εάν θηλάζετε, οι ορμόνες σας έχουν αναδιοργανώσει το ρυθμό του ύπνου σας για να ταιριάζει με εκείνον του μωρού σας. Εάν δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας, αυτές οι ορμόνες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη στέρηση του ύπνου. Παρόλα αυτά, αρκετές μητέρες νιώθουν την αλλαγή στον ύπνο τους και μόλις που τα καταφέρνουν έχοντας να ικανοποιήσουν τόσες απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να καθιερώσετε από νωρίς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και τη διαφορά ημέρας - νύχτας. Όσο πιο νωρίς το κάνετε, τόσο πιο νωρίς θα μπορείτε να ξεκουράζεστε τη νύχτα. Τα μωρά που πίνουν γάλα σε σκόνη ίσως κοιμούνται περισσότερο γιατί αυτό το γάλα χωνεύεται πιο αργά, αλλά γενικά ο ρυθμός του ύπνου τους είναι ίδιος με εκείνον των μωρών που θηλάζουν.

Συμβουλή: Εάν το μωρό σας έχει την τάση να κοιμάται όλη την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα, προσπαθήστε να το ξυπνάτε για να φάει. Πρέπει να μάθει ότι η μεγαλύτερη περίοδος για ύπνο είναι τη νύχτα και δεν πρέπει να συνδεθεί ο ύπνος του μωρού και το γάλα. Βοηθήστε το να οργανωθεί ενσωματώνοντάς το στις καθημερινές σας δραστηριότητες περίπου κατά τις 4.00 μ.μ. Ακόμα κι αν λαγοκοιμάται βάλτε το σε παιδικό κάθισμα ή πορτ-μπεμπέ. Έπειτα, γύρω στις 7.00 ή 8.00μ.μ. κάντε του ένα μπάνιο. Αυτό αυτόματα θα το κρατήσει ξύπνιο και θα το χαλαρώσει για το μεγάλο ύπνο που έπεται.


2 μηνών

Το μωράκι σας έχει αρχίσει να συνηθίζει στον ύπνο αλλά πιθανόν ακόμα χρειάζεται να ξυπνάει για να φάει τη νύχτα, συνηθισμένη διακοπή με την οποία χαρακτηρίζεται ο ύπνος νεογέννητου. Παρόλο που φαίνεται να αυτό-ρυθμίζει το ύπνο του, πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε το ρυθμό του και ταυτόχρονα να κάνετε έντονη τη διαφορά μεταξύ φωτός και σκότους και της συμπεριφοράς την ημέρα και τη νύχτα. Είναι πολύ νωρίς για ένα καθορισμένο πρόγραμμα και η επιβολή ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος δεν είναι υγιής.

Τα μωρά αυτής της ηλικίας κοιμούνται λίγο λιγότερο από ότι όταν ήταν νεογέννητα, περίπου 14-16 ώρες κατά μέσο όρο. Το μωρό σας θα κοιμάται την περισσότερη ώρα κατά τη νύχτα και θα μένει ξύπνιο περισσότερο την ημέρα, αν και θα παίρνει μικρούς ύπνους τρεις φορές την ημέρα. Όπως πάντα, ο ύπνος νεογέννητου διαφέρει ανάλογα με το μωρό.

Αντίθετα με όσα μπορεί να σας πει η μητέρα σας ή η πεθερά σας, τα μωρά ηλικίας δύο μηνών συνήθως δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα μωρά αυτής της ηλικίας, αλλά γενικά ένα μωρό 2 μηνών ακόμα χρειάζεται τάισμα τη νύχτα.

Συμβουλή: Το λίγο κλαψούρισμα όταν ξυπνάει είναι φυσιολογικό. Αν και πρέπει να πάτε κοντά του όταν κλαίει, δώστε του λίγο χρόνο (5 λεπτά περίπου) να κλάψει. Μπορεί να σταματήσει από μόνο του.


4 μηνών

Το μέσο μωρό ηλικίας 4 μηνών κοιμάται περίπου 9-11 ώρες κάθε νύχτα και παίρνει περίπου δύο ενδιάμεσους ύπνους, διάρκειας 1- 3 ωρών, κάθε ημέρα. Τις ημέρες που παίρνει μόνο δύο ενδιάμεσους ύπνους, πιθανόν να κοιμηθεί περίπου όλη τη νύχτα.

Το μωρό σας είναι πια ικανό να κάνει πολλά για να αυτό-ρυθμίσει τον ύπνο του. Είναι η κατάλληλη ώρα για να καθιερώσετε ένα τελετουργικό ύπνου που να το διευκολύνει τη νύχτα αλλά και την ημέρα. Η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική για το 4 μηνών μωράκι σας, γι’ αυτό προσπαθήστε να το βάζετε για ύπνο κάθε φορά περίπου την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο. Δε χρειάζεται να είστε αυστηρή αλλά όσο το δυνατό πιο συνεπής.

Συμβουλή: Το μωρό σας τώρα πια μάλλον θα γυρίζει στο πλάι και θα κινείται μέσα στην κούνια του. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε υπνόσακο αλλιώς συχνά θα βρίσκεται έξω από τα σκεπάσματά του και θα ξυπνά παγωμένο. Ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι από άφλεκτο υλικό.

Συμβουλή: Βάλτε το στην κούνια του ξύπνιο. Γαληνέψτε το με τη φωνή σας ή με μουσική και απαλά κουνήματα αλλά μην το βγάλετε από την κούνια για να το κοιμίσετε ή να το αποκοιμίσετε ταΐζοντάς το. Τα μωρά που δεν έχουν μάθει να αποκοιμούνται από μόνα τους θα σας ξυπνήσουν με κλάματα τη νύχτα - δεν έχουν αποκτήσει μια στρατηγική αυτό-ανακούφισης.



6 μηνών

Όλοι έχουν διαφορετικές συνήθειες ύπνου και το ίδιο ισχύει και για τα μωρά 6 μηνών. Ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως μία ασθένεια ή η αλλαγή κρεβατιού όταν θα κοιμάται στο σπίτι της γιαγιάς, ίσως επηρεάσουν τις συνήθειές του. Διαφορετικά, αυτές αρχίζουν να σταθεροποιούνται.

Το μέσο μωρό 6 μηνών κοιμάται περίπου 11 ώρες τη νύχτα και παίρνει δύο ενδιάμεσους ύπνους διάρκειας 1-2 ωρών, συνήθως το πρωί και το απόγευμα. Σχεδόν όλα τα υγιή μωρά των 6 μηνών κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να έχουν την ανάγκη να «τσιμπήσουν» κάτι ή να έχουν όρεξη για πρωινές συζητήσεις, εκτός εάν θέλετε εσείς να περάσετε αυτές τις ώρες μαζί του ή προσπαθείτε να διατηρήσετε την παροχή γάλακτος.

Παρόλα αυτά το μωράκι σας αρχίζει να γίνεται πιο ισχυρογνώμων. Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία να αποφασίσετε που θέλετε να κοιμάται χωρίς εκείνο να συμμετέχει στη λήψη της απόφασης. Αναπτύσσοντας σταθερά προγράμματα ύπνου θα το βοηθήσετε να κοιμάται και να παραμένει κοιμισμένο.

Συμβουλή: Ακολουθούν μερικές καλές συνήθειες που θα βοηθήσουν την ώρα του ύπνου:

Βάλτε το μωράκι σας στο κρεβάτι του όσο είναι ξύπνιο. Έτσι θα εξασκηθεί στο να αποκοιμιέται στο δικό του κρεβάτι. Εάν το ταΐσετε ή το κουνήσετε μέχρι να κοιμηθεί, θα θέλει να κάνετε το ίδιο και μέσα στη νύχτα.

Μην το αφήσετε να κοιμηθεί νωρίς το απόγευμα (π.χ. μετά τις 5-6μ.μ). Για να κοιμηθεί όλη τη νύχτα, πρέπει το μωρό σας να είναι κουρασμένο.

Δώστε στο μωρό σας ένα μαλακό παιχνίδι ή ένα αντικείμενο που το ηρεμεί για να το βοηθήσετε να αποκοιμηθεί. Αν και θα πρέπει να μη γεμίζετε την κούνια του με πολλά παιχνίδια. Μία κουβερτούλα ή ένα παιχνίδι είναι αρκετά. Θα το βοηθήσει να κοιμηθεί.


9 μηνών

Οι ανησυχίες για τον ύπνο είναι πολύ συνηθισμένες στην ηλικία των 8 ή 9 μηνών. Το μωρό σας μπορεί να ξυπνά στη μέση της νύχτας και να ξυπνά και όλη την οικογένεια ενώ μέχρι πρόσφατα κοιμόταν όλη τη νύχτα. Αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς και να τους κάνει να νιώσουν ότι κάνουν πισωγύρισμα.

Τα μωρά των 9 μηνών κοιμούνται περίπου 11-12 ώρες τη νύχτα. Όπως και πιο παλιά το μικρό σας θα ξυπνάει κάθε λίγες ώρες μέσα στη νύχτα. Η διαφορά τώρα είναι ότι σας θυμάται και σας αποζητά όταν ξυπνά. Είναι ο καιρός της σύνδεσης και το πιο σημαντικό είναι ότι το μωράκι σας έχει καταλάβει ότι όταν κλαίει έρχεται η μαμά ή ο μπαμπάς και γίνεται η ώρα του παιχνιδιού. «Γιατί να μην μπορώ να τους έχω κοντά μου συνέχεια τη νύχτα;». Εάν έχει συνηθίσει να αποκοιμιέται με κούνημα θα θέλει να κάνετε το ίδιο και στη μέση της νύχτας. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε εάν θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το ρυθμό ή εάν θα του μάθετε να ξανακοιμάται από μόνο του.

Το μωρό σας, σε αυτή την ηλικία, θα παίρνει συνήθως δύο ενδιάμεσους ύπνους και ο ύπνος νεογέννητου θα μοιράζεται. Τόσο ο πρωινός όσο και ο απογευματινός διαρκούν συνήθως 1-2 ώρες. Ως γονέας ξέρετε καλύτερα πόσο ύπνο χρειάζεται το μωρό σας. Αλλά ανεξάρτητα από τη συνήθειά του, θα κοιμάται λιγότερο τη νύχτα εάν κοιμάται πολλές ώρες μέσα στη μέρα.

Συμβουλή: Τα παιδιά τείνουν να κοιμούνται περισσότερο όταν είναι άρρωστα. Αλλά η προσθήκη περισσότερων της μίας ώρας στον καθιερωμένο ενδιάμεσο ύπνο δεν είναι φυσιολογική. Εάν το μωρό σας κοιμάται περισσότερο από μία ώρα επιπρόσθετα εξαιτίας ασθένειας, τότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας άμεσα.

1 έτους

Στην ηλικία του 1 έτους αρχίζει η μάχη του ύπνου. Το μωρό σας είναι τόσο ενθουσιασμένο από τις νέες του ικανότητες που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ηρεμήσει για να κοιμηθεί. Μπορεί να σας πειράζει και να σας προκαλεί για να το πάρετε αγκαλιά - και είναι τόσο χαριτωμένο που δεν μπορείτε ν? αντισταθείτε! Επίσης, δοκιμάζει τα όριά του και πόσο μπορεί να τα ξεπεράσει. Πρέπει όμως, να διατηρήσετε το πρόγραμμα που έχετε σχεδιάσει για τον ύπνο του μωρού σας, αφού αυτό θα βοηθήσει και τους δύο σας κατά τους επόμενους μήνες.

Το μέσο μωρό 1 έτους θα κοιμηθεί 10-11 ώρες τη νύχτα και θα πάρει δύο ενδιάμεσους ύπνους διάρκειας 1-2 ωρών την ημέρα. Όπως πάντα η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάθε μωρό εξαρτάται από το μωρό.

Συμβουλή: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο απογευματινός ύπνος γίνεται συντομότερος ενώ δείχνει ευχαριστημένο παίζοντας μόνο του στο κρεβατάκι του πριν σας φωνάξει για να το σηκώσετε. Βάλτε μερικά μικρά παιχνιδάκια στο κρεβάτι του για να ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά. Αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ μεγάλα - μπορεί να μάθει να τα στοιβάζει και να σκαρφαλώνει έξω από το κρεβατάκι του.


18 μηνών

Η ζωή είναι τόσο διασκεδαστική για το 18 μηνών μωράκι σας, που ο ύπνος είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει. Χρειάζεται βοήθεια για να ηρεμήσει τη νύχτα και να έχει την ξεκούραση που τόσο χρειάζεται.

Τα μωρά των 18 μηνών συνήθως χρειάζονται 12-13 ώρες ύπνου το 24ωρο. Αυτές είναι λιγότερες από τις ώρες ύπνου που οι γονείς νομίζουν ή θα ήθελαν να έχουν ανάγκη τα μικρά τους.

Αφού οι ανάγκες διαφέρουν από παιδί σε παιδί θα πρέπει να βρείτε εσείς ποιο είναι το σωστό για το παιδί σας. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν:

Το παιδί σας μπορεί σύντομα να χρειάζεται μόνο έναν ενδιάμεσο ύπνο την ημέρα. Αλλά θα χρειαστεί μάλλον δύο περιόδους ξεκούρασης, ακόμα κι αν η μία είναι σύντομη.

Πολλά παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή μένουν με κάποιον που τα φροντίζει μπορεί να κοιμούνται δυο φορές ενδιάμεσα, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται, και κάποια μόνο μία. Μάθετε από τον παιδικό σταθμό πόσο συχνά κοιμάται το παιδί σας. Εάν κοιμάται πολύ και δε θέλετε να αργεί να κοιμηθεί το βράδυ ή να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, ζητήστε από το άτομο που το φροντίζει ή από το προσωπικό του παιδικού σταθμού να του μειώσει τις ώρες του ύπνου κατά την ημέρα.

Εάν έχετε ένα μεγαλύτερο παιδάκι, ίσως να χρειάζεται να κοιμηθεί νωρίτερα από το μικρό αδερφάκι του. Αυτό συμβαίνει κυρίως αν το μεγαλύτερο δεν κοιμάται την ημέρα. Η ώρα του ενδιάμεσου ύπνου του μωρού σας είναι η κατάλληλη για να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο οι δυο σας με το νήπιό σας.

Συμβουλή: Το μπιμπερό τη νύχτα είναι κακή συνήθεια. Ο ύπνος μωρού και το γάλα δεν είναι καλό να συνδέονται. Κάνει κακό στα δόντια του και εάν γίνει μέρος της συνήθειάς του θα το θέλει συνεχώς, ακόμα και όταν θα ξυπνάει στη μέση της νύχτας. Εάν συνεχίσει να έχει το μπιμπερό, θα βρέχεται περισσότερο τη νύχτα.

2 ετών

Το δίχρονο παιδάκι σας ακόμα προσπαθεί να παραβεί τους κανόνες και οι μάχες για τον ύπνο είναι συνηθισμένες. Το μικρό σας δε θέλει να σας αφήσει ούτε να τελειώσει η συναρπαστική του ημέρα. Τι να κάνετε; Καθιερώστε τελετουργικά για τον ύπνο. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε τις καλές συνήθειες του ύπνου.

Κάθε νήπιο χρειάζεται διαφορετική ποσότητα ύπνου. Αλλά γενικά τα δίχρονα χρειάζονται 12-13 ώρες ύπνου το 24ωρο. Συνήθως κοιμούνται 11-12 ώρες τη νύχτα και 1-2 ώρες κάθε απόγευμα.

Τα νήπια είναι ειδικά στην άρνηση του ύπνου. Το να είστε συνεπείς καθημερινά στους κανόνες και τις συνήθειες του ύπνου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας καλές συνήθειες και να κάνετε τα πράγματα ευκολότερα για εσάς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Αρχίστε να χαλαρώνετε μετά το δείπνο. Η χαλάρωση του ρυθμού τόσο του δικού σας όσο και του παιδιού σας θα κάνει ευκολότερη τη μετάβαση προς την ώρα του ύπνου. Το διάβασμα, το τραγούδι και το σιωπηλό παιχνίδι είναι καλύτερο από το τρέξιμο τριγύρω. Οι μπαμπάδες και τα μικρά τους αρέσκονται στο να κάνουν τούμπες, αλλά καλό είναι να μην τις κάνουν λίγο πριν τον ύπνο.

Το τελετουργικό πριν από τον ύπνο πρέπει να είναι σύντομο και τρυφερό. Το μπάνιο, το πλύσιμο των δοντιών και η επίσκεψη στην τουαλέτα δε θα πρέπει να παίρνουν πάνω από μισή ώρα. Λίγο παραπάνω και το παιδί σας θα αρχίσει να ξεσηκώνεται και εσείς να απογοητεύεστε.

Το μικρό σας πιθανόν να αρνηθεί να πάει για ύπνο κάποιες φορές. Να είστε σαφής και συνεπής με τους κανόνες.

Τα νήπια δε χρειάζονται το δικό τους δωμάτιο. Για την ακρίβεια, πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας κοιμούνται πιο ήρεμα όταν υπάρχει κι άλλος στο δωμάτιο. Ένα άλλο παιδάκι ηλικίας 3-5 ετών θα ήταν καλή συντροφιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως κοιμούνται πολύ καλά ακόμα και με αρκετό θόρυβο.

Συμβουλή: Αφήστε ένα βιβλίο ή ένα σιωπηλό παιχνιδάκι στο κρεβάτι του παιδιού σας ώστε να απασχοληθεί μόλις ξυπνήσει. Δεν μπορεί να καταλάβει την έννοια του «πολύ νωρίς» αλλά μπορείτε να του πείτε να μείνει στο δωμάτιό του μέχρι να μπει το φως του ήλιου από το παράθυρο ή να σας ακούσει να λέτε «καλημέρα» (ή κάποιο άλλο συνθηματικό).

3 ετών

Το μέσο τρίχρονο κοιμάται περίπου 12 ώρες κάθε ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει 10-11 ώρες τη νύχτα και έναν υπνάκο 1-2 ωρών. Παρόλα αυτά, ο ενδιάμεσος ύπνος ποικίλει περισσότερο για τα τρίχρονα από ότι για τα δίχρονα και κάποια αρχίζουν να τον παραλείπουν κάποιες μέρες. Το τρίχρονό σας ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο ύπνο ανάλογα με τα γεγονότα της ημέρας, μία ασθένεια, αλλαγές στην καθημερινότητά του ή με τις όποιες αναπτυξιακές αλλαγές αντιμετωπίζει. Όποια κι αν είναι η ποσότητα του ύπνου του μέσα στην ημέρα, είναι αυτή που χρειάζεται.

Το τρίχρονο παιδάκι σας έχει πολυάσχολη ζωή που τροφοδοτείται από τη βελτιωμένη γλωσσική του ικανότητα και τη δυνατή φαντασία του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επίσης να βλέπει έντονα όνειρα ή εφιάλτες. Μεταξύ των 3 και 7 ετών πολλά παιδιά βλέπουν εφιάλτες και αυτό είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή φάση. Δεν μπορείτε ούτε και θα θέλατε να εμποδίσετε τα άγρια όνειρά του - το βοηθούν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ημέρας. Μπορείτε όμως να το ηρεμείτε πριν κοιμηθεί κάθε βράδυ με το απλό και ήρεμο τελετουργικό.

Συμβουλή: Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί χωρίς φως, βάλτε ροοστάτη στο διακόπτη και αφήστε το να ρυθμίσει μόνο του την ένταση. Επιβραβεύστε το καθώς θα το χαμηλώνει, και σε μερικές εβδομάδες θα θέλει πολύ λίγο φως. Μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να μειώνετε σταδιακά το φως μίας επιτραπέζιας λάμπας μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.


2 ετών

Το δίχρονο παιδάκι σας ακόμα προσπαθεί να παραβεί τους κανόνες και οι μάχες για τον ύπνο είναι συνηθισμένες. Το μικρό σας δε θέλει να σας αφήσει ούτε να τελειώσει η συναρπαστική του ημέρα. Τι να κάνετε; Καθιερώστε τελετουργικά για τον ύπνο. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε τις καλές συνήθειες του ύπνου.

Κάθε νήπιο χρειάζεται διαφορετική ποσότητα ύπνου. Αλλά γενικά τα δίχρονα χρειάζονται 12-13 ώρες ύπνου το 24ωρο. Συνήθως κοιμούνται 11-12 ώρες τη νύχτα και 1-2 ώρες κάθε απόγευμα.

Τα νήπια είναι ειδικά στην άρνηση του ύπνου. Το να είστε συνεπείς καθημερινά στους κανόνες και τις συνήθειες του ύπνου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας καλές συνήθειες και να κάνετε τα πράγματα ευκολότερα για εσάς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Αρχίστε να χαλαρώνετε μετά το δείπνο. Η χαλάρωση του ρυθμού τόσο του δικού σας όσο και του παιδιού σας θα κάνει ευκολότερη τη μετάβαση προς την ώρα του ύπνου. Το διάβασμα, το τραγούδι και το σιωπηλό παιχνίδι είναι καλύτερο από το τρέξιμο τριγύρω. Οι μπαμπάδες και τα μικρά τους αρέσκονται στο να κάνουν τούμπες, αλλά καλό είναι να μην τις κάνουν λίγο πριν τον ύπνο.

Το τελετουργικό πριν από τον ύπνο πρέπει να είναι σύντομο και τρυφερό. Το μπάνιο, το πλύσιμο των δοντιών και η επίσκεψη στην τουαλέτα δε θα πρέπει να παίρνουν πάνω από μισή ώρα. Λίγο παραπάνω και το παιδί σας θα αρχίσει να ξεσηκώνεται και εσείς να απογοητεύεστε.

Το μικρό σας πιθανόν να αρνηθεί να πάει για ύπνο κάποιες φορές. Να είστε σαφής και συνεπής με τους κανόνες.

Τα νήπια δε χρειάζονται το δικό τους δωμάτιο. Για την ακρίβεια, πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας κοιμούνται πιο ήρεμα όταν υπάρχει κι άλλος στο δωμάτιο. Ένα άλλο παιδάκι ηλικίας 3-5 ετών θα ήταν καλή συντροφιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως κοιμούνται πολύ καλά ακόμα και με αρκετό θόρυβο.

Συμβουλή: Αφήστε ένα βιβλίο ή ένα σιωπηλό παιχνιδάκι στο κρεβάτι του παιδιού σας ώστε να απασχοληθεί μόλις ξυπνήσει. Δεν μπορεί να καταλάβει την έννοια του «πολύ νωρίς» αλλά μπορείτε να του πείτε να μείνει στο δωμάτιό του μέχρι να μπει το φως του ήλιου από το παράθυρο ή να σας ακούσει να λέτε «καλημέρα» (ή κάποιο άλλο συνθηματικό).

3 ετών

Το μέσο τρίχρονο κοιμάται περίπου 12 ώρες κάθε ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει 10-11 ώρες τη νύχτα και έναν υπνάκο 1-2 ωρών. Παρόλα αυτά, ο ενδιάμεσος ύπνος ποικίλει περισσότερο για τα τρίχρονα από ότι για τα δίχρονα και κάποια αρχίζουν να τον παραλείπουν κάποιες μέρες. Το τρίχρονό σας ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο ύπνο ανάλογα με τα γεγονότα της ημέρας, μία ασθένεια, αλλαγές στην καθημερινότητά του ή με τις όποιες αναπτυξιακές αλλαγές αντιμετωπίζει. Όποια κι αν είναι η ποσότητα του ύπνου του μέσα στην ημέρα, είναι αυτή που χρειάζεται.

Το τρίχρονο παιδάκι σας έχει πολυάσχολη ζωή που τροφοδοτείται από τη βελτιωμένη γλωσσική του ικανότητα και τη δυνατή φαντασία του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επίσης να βλέπει έντονα όνειρα ή εφιάλτες. Μεταξύ των 3 και 7 ετών πολλά παιδιά βλέπουν εφιάλτες και αυτό είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή φάση. Δεν μπορείτε ούτε και θα θέλατε να εμποδίσετε τα άγρια όνειρά του - το βοηθούν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ημέρας. Μπορείτε όμως να το ηρεμείτε πριν κοιμηθεί κάθε βράδυ με το απλό και ήρεμο τελετουργικό.

Συμβουλή: Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί χωρίς φως, βάλτε ροοστάτη στο διακόπτη και αφήστε το να ρυθμίσει μόνο του την ένταση. Επιβραβεύστε το καθώς θα το χαμηλώνει, και σε μερικές εβδομάδες θα θέλει πολύ λίγο φως. Μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να μειώνετε σταδιακά το φως μίας επιτραπέζιας λάμπας μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
http://www.pampers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου