Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Δίδυμα και θηλασμός

Ίσως η προοπτική να θηλάσετε δύο μωρά ταυτόχρονα να σας φαίνεται μάλλον δύσκολη, σύντομα όμως θα διαπιστώσετε ότι όχι μόνο θα μπορέσετε πολύ εύκολα να προσφέρετε γάλα και στα δυο σας μωρά αλλά και ότι αυτή η εμπειρία του διπλού θηλασμού είναι εξαιρετική. Θα χρειαστείτε ίσως λίγες μέρες έως ότου η παραγωγή γάλακτος από τον οργανισμό σας αποκτήσει μια σταθερότητα, οπότε για αρχή είναι προτιμότερο να θηλάζετε κάθε μωρό χωριστά, στη συνέχεια όμως θα μπορείτε να θηλάζετε ταυτόχρονα τα δίδυμα γλιτώνοντας έτσι αρκετό χρόνο καθημερινά.
Θηλασμός ή μπιμπερό για τα δίδυμα;
Αν συγκρίνετε το χρόνο που θα χρειάζεστε για να θηλάσετε τα δίδυμα, με τον αντίστοιχο χρόνο που θα χρειάζεστε για να τα ταΐζετε με γάλα εμπορίου, θα διαπιστώσετε ότι είναι περίπου ο ίδιος. Με τη διαφορά ότι αν τα ταΐζετε με το μπιμπερό θα πρέπει να αναλώνετε επιπλέον χρόνο για την προετοιμασία του γάλακτος, για το πλύσιμο των μπιμπερό καθώς και για την αποστείρωσή τους. Οπότε με το να θηλάσετε τα δίδυμα, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, όχι μόνο θα γλιτώσετε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για το γάλα τους αλλά και πάρα πολύ χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώνετε για κάθε τους γεύμα.
Είναι καλύτερα να έχω ένα σταθερό ή ένα ευέλικτο πρόγραμμα θηλασμού;
Το πρόγραμμα του θηλασμού αποτελεί μια σημαντική απόφαση μιας και τους πρώτους μήνες θα χρειαστεί να θηλάσετε πάρα πολλές φορές. Συνήθως, η καλύτερη προσέγγιση είναι να αφήνετε το βρέφος να σας καθοδηγεί ανάλογα με το πότε πεινάει αλλά όταν πρόκειται για δύο μωρά μια τέτοια τακτική μπορεί να σας εξαντλήσει. Αν και μιλάμε για δίδυμα δεν παύουν να είναι δύο εντελώς διαφορετικά μωρά με ξεχωριστές το καθένα ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ το ένα μπορεί να πεινάει συνεχώς το άλλο ενδέχεται να μη θέλει να τρώει εξίσου συχνά, οπότε αν αφήσετε τα μωρά να καθορίσουν το πρόγραμμα του θηλασμού μπορεί να περνάτε όλο το εικοσιτετράωρο θηλάζοντας. Το προτιμότερο από άποψη εξοικονόμησης χρόνου και ενέργειας είναι να καθορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα θηλασμού και για τα δύο μωρά, ώστε να έχετε κάποιες ώρες ελεύθερες να ασχοληθείτε με κάτι άλλο πέρα από το θηλασμό.
Πώς μπορώ να θηλάσω και τα δύο μωρά ταυτόχρονα;
Για να θηλάσετε και τα δύο μωρά μαζί μπορείτε είτε να τα κρατήσετε μπροστά σας, διασταυρώνοντας τα σώματά τους είτε να έχετε σε κάθε πλευρό του σώματός σας και από ένα μωρό. Η όλη διαδικασία θα είναι ευκολότερη αν τοποθετήσετε μπροστά σας μαξιλάρια για να στηρίζετε τα μωρά ώστε να μη χρειάζεται να κρατάτε όλο τους το βάρος με τα χέρια σας. Στην αρχή ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια του συζύγου σας για να τοποθετήσετε σωστά τα βρέφη, αλλά στη συνέχεια θα μπορείτε να τα τοποθετείτε μόνη σας. Μπορείτε να αλλάζετε κάθε φορά τον τρόπο που κρατάτε τα μωρά μέχρι να βρείτε την ιδανική θέση. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι σταδιακά θα μεγαλώνουν και θα αυξάνουν το σωματικό τους βάρος, οπότε ίσως χρειάζονται ανάλογες τροποποιήσεις ανά διαστήματα.
Είναι σημαντικό, πάντως, να μη βάζετε κάθε φορά το ίδιο μωρό στον ίδιο μαστό γιατί το ένα μωρό ενδέχεται να αντλεί περισσότερο γάλα από το άλλο και να επιφέρει έτσι μια ανισορροπία στην παραγωγή γάλακτος. Όπως θα κάνατε εναλλαγές στο στήθος αν είχατε ένα μωρό, έτσι θα πρέπει να εναλλάσσετε το μαστό από τον οποίο ταΐζετε και το κάθε δίδυμο, ώστε να υπάρχει μια σχετική αρμονία στην ποσότητα γάλακτος που αντλείται από κάθε μαστό. Αν, μάλιστα, τα βρέφη γεννηθούν πρόωρα και το ένα μωρό χρειαστεί να παραμείνει στο μαιευτήριο περισσότερο από το άλλο, μπορείτε να θηλάζετε από τον ένα μαστό το ένα μωρό και να χρησιμοποιείτε μια αντλία για να εκθλίβετε γάλα από τον άλλο μαστό, ώστε να διατηρήσετε σε υψηλό επίπεδο την απαίτηση για γάλα και άρα την ανάλογη παραγωγή από τον οργανισμό σας, μέχρι να έχετε και τα δύο μωρά κοντά σας.
Μπορώ να παράγω αρκετό γάλα και για τα δύο μωρά;
Ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης ισχύει για όλες τις μαμάδες, ακόμη και για εκείνες που έχουν δίδυμα ή και τρίδυμα. Εάν θηλάζετε τα μωρά σας κάθε φορά που πεινούν μπορείτε να είστε σίγουρη ότι το σώμα σας θα παράγει αρκετό γάλα για να καλύπτει τις ανάγκες τους. Η μικρή παραγωγή γάλακτος μπορεί σχεδόν σε κάθε περίπτωση να διορθωθεί με αύξηση της συχνότητας θηλασμού ή με τη βελτίωση του τρόπου που τα μωρού τοποθετούνται στο μαστό, ώστε να πιάνουν σωστά τη θηλή. Αν τα μωρά χρειαστεί να παραμείνουν για λίγες μέρες στο μαιευτήριο μετά τη γέννησή τους και δεν μπορείτε να τα θηλάσετε αμέσως, είναι καλό να εκθλίβετε το γάλα από τους μαστούς, αν γίνεται και από τους δύο ταυτόχρονα, ώστε να ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή γάλακτος. Το γάλα που θα εκθλίψετε μπορείτε να το διατηρήσετε στην κατάψυξη σε αποστειρωμένα δοχεία ώστε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Πώς θα ξέρω ότι τα μωρά μου παίρνουν αρκετό γάλα;
Όπως ακριβώς και με το ένα μωρό, έτσι και με τα δίδυμα μπορείτε να διαπιστώσετε αν τρέφονται επαρκώς μετρώντας τις πάνες που βρέχουν κάθε μέρα, ακούγοντας τον ήχο κατάποσης την ώρα που θηλάζουν και μετρώντας το σωματικό του βάρος τακτικά. Όσον αφορά τις πάνες, σε γενικές γραμμές θα πρέπει να περιμένετε τα εξής: κάθε μωρό θα πρέπει να έχει λερώσει μία πάνα το πρώτο 24ωρο, δύο το επόμενο 24ωρο, τρεις το μεθεπόμενο και ούτω καθεξής. Μετά την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να αλλάζετε 5 με 7 φορές την ημέρα την πάνα κάθε μωρού. Ενώ θα πρέπει να υπολογίζετε ότι κάθε μωρό θα τρώει 8 με 12 γεύματα κάθε 24ωρο.
Οι θηλές μου θα πονάνε υπερβολικά από το διπλό θηλασμό;
Ο θηλασμός είτε γίνεται για ένα είτε για δύο ή περισσότερα μωρά δεν πρέπει να προκαλεί πόνο στις θηλές, μιας και ο ερεθισμός τους ή οι πιθανές πληγές που προκαλούνται σε αυτές δεν έχουν να κάνουν με το πόσο συχνά θηλάζετε. Αν προκληθούν πληγές στις θηλές σας ο λόγος θα είναι ότι τα μωρά δεν τοποθετούνται σωστά στο στήθος και δεν πιάνουν με το στοματάκι τους καλά τη θηλή. Από τον πρώτο κιόλας θηλασμό θα πρέπει να ζητήσετε από το προσωπικό του μαιευτηρίου να σας δείξει ποιος είναι ο σωστός τρόπος τοποθέτησης του μωρού στο στήθος. Αν φροντίσετε από νωρίς να έχετε μάθει πώς να καθοδηγείτε το μωρό σας να πιάνει σωστά τη θηλή θα γλιτώσετε από πολύ ταλαιπωρία. Αν, πάντως, υπάρξουν πληγές στις θηλές σας ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε είναι να εκθλίβετε λίγο γάλα και να το αφήνετε να στεγνώσει πάνω στις θηλές. Το γάλα όχι μόνο θα βοηθήσει στο να επουλωθούν οι πληγές αλλά και θα συμβάλλει, χάρη στη σύστασή του, στο να μην υπάρχουν βακτηρίδια στην περιοχή αυτή.
Υπάρχει περίπτωση να έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο ένα από τα δύο μωρά;
Αν το ένα από τα δύο μωρά είναι φιλάσθενο ή λιγότερο ανεπτυγμένο είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να το φροντίσετε περισσότερο και να δεθείτε μαζί του γρηγορότερα. Αυτή η ξεχωριστή προσοχή που δείχνουν οι γονείς στο πιο αδύναμο παιδί είναι πολύ φυσιολογική και δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Η διαδικασία άλλωστε του θηλασμού θα σας φέρει εξίσου κοντά και με τα δύο σας παιδιά και προτού το καταλάβετε η αγάπη σας θα είναι το ίδιο δυνατή και για τα δύο μωρά.
Θα έχω ποτέ την ευκαιρία να κάνω ένα διάλειμμα;
Δε θα πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας να είστε πάντοτε δίπλα στα μωρά σας, κάτι τέτοιο θα σας εξαντλήσει και είναι πιθανό να σας προκαλέσει εκνευρισμό και απογοήτευση. Καλό είναι να προσπαθείτε να εξασφαλίζετε όσο περισσότερες ώρες ύπνου μπορείτε, ώστε να ξεκουράζεστε και να έχετε την απαιτούμενη αντοχή για τη διπλή φροντίδα των μωρών. Αν, μάλιστα, νιώθετε ότι η ένταση κάποιες φορές είναι πολύ έντονη θα πρέπει να ζητάτε τη βοήθεια των δικών σας για να μπορείτε να φεύγετε από το σπίτι έστω και για ένα μισάωρο. Μια βόλτα μακριά από τα μωρά θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε με καλύτερη διάθεση κοντά τους. Αν μπορείτε ανά διαστήματα να αφήνετε τα μωρά σε κάποιον άλλο, θα είναι ό,τι καλύτερο για εσάς να περνάτε κάποιες ώρες φροντίζοντας τον εαυτό σας ή βγαίνοντας με το σύζυγό σας ή τις φίλες σας. Μην ξεχνάτε ότι η δική σας καλή συναισθηματική κατάσταση είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορείτε να είστε πλάι τους ήρεμη και με καλή διάθεση. Δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρετε στα μωρά την ένταση που ίσως σας προκαλεί η συνεχής παρουσίας σας δίπλα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου