Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Πώς να βοηθήστε το παιδί σας να επιβιώσει το διαζύγιο.

Κατ' αρχάς προσπαθήστε να διατηρήσετε μία πολιτισμένη σχέση με τον/την πρώην σύζυγο σας τόσο στην διάρκεια του διαζυγίου όσο και ογρότερα. Συμπεριφερθείτε ο ένας στον άλλο με σεβασμό.
Μην κακολογείτε τον/την σύζυγο σας στα παιδιά σας, άσχετα από ποιά συναισθήματα τρέφετε εσείς για το άτομό του, και άσχετα από τι σας έκανε στην διάρκεια του γάμου. (είναι δελεαστικό να κάνουμε τον άλλο να φαίνεται τόσο κακός ώστε να μπορούμε να δικαιολογήσουμε το ότι φύγαμε - ή ότι μας άφησαν)
Φροντίστε τον εαυτό σας. Βρείτε έναν καλό δικηγόρο ακόμα και αν ο/η σύζυγος σας λεει ότι θέλει ένα φιλικό διαζύγιο. Το διαζύγιο μπορεί να είναι λιγότερο τραυματικό για όλους εάν μπορείτε να συντηρήσετε οικονομικά τόσο τον εαυτό σας όσο και τα παιδιά σας, και να τους προσφέρετε ένα σταθερό σπιτικό.
Μην βάζετε τα παιδιά σας στην μέση κατά τη διάρκεια του διαζυγίου. Μην τους ζητάτε να μεταφέρουν μηνύματα στο άλλο μέρος. Μιλήστε απ' ευθείας με τον/την σύζυγο σας ή μέσω του δικηγόρου σας.
Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα παιδιά σας φίλους σας και μην απευθύνεστε σ' αυτά ζητώντας υποστήριξη. Ζητήστε βοήθεια από άλλους ενήλικες φίλους ή μέλη της οικογένειας ή ακόμα παρακολουθείστε μία ομάδα υποστήριξης.
Ποτέ μην ζητήσετε στα παιδιά σας να διαλέξουν ανάμεσα σ' εσάς ή τον/την σύζυγο σας. ΠΟΤΕ
Μιλήστε για το διαζύγιο στα παιδιά σας όταν και οι δύο γονείς είστε εκεί. Χωρίς να κατηγορείτε ή να θυμώνετε, πείτε στα παιδιά τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί. Επιβεβαιώστε τα ότι το διαζύγιο δεν είναι ευθύνη δική τους (πολλά παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς χωρίζουν διότι αυτά δεν ήταν καλά παιδιά, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει).
Μείνετε όσο πιο κοντά μπορείτε στα παιδιά σας. Ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να φαντάζονται: "οι γονείς μου δεν αγαπάνε ο ένας τον άλλο, έτσι δεν πρέπει ν' αγαπάνε κι εμένα" Πείτε τους ότι τα αγαπάτε και ότι θα είστε πάντα δίπλα τους όταν χρειαστούν. Επιβεβαιώνετέ τα συχνά.
Μην μιλάτε σε άλλους ενήλικες, μπροστά στα παιδιά σας, για όσα απαίσια πράγματα συνέβαιναν στο γάμο σας.
Ακούστε τα παιδιά σας με ανοιχτό μυαλό. Σεβαστείτε τα συναισθήματά τους για τον/την σύζυγο σας και για τα θέματα του διαζυγίου.
Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας. Συνεχίστε να διασκεδάζετε με τους ίδιους τρόπους που διασκεδάζατε και πριν το διαζύγιο.
Μην μιλάτε συνεχώς για το διαζύγιο. Αφήστε τα παιδιά σας να φέρουν το θέμα όποτε αυτά θέλουν μα συζητήσουν γι αυτό. Μην τους "επιβάλετε" να μιλούν γι αυτό όταν αυτά δεν το ζητούν.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σέβονται και να τιμούν τον άλλο γονιό, ακόμα και εάν δεν τα πάνε καλά με τον/την σύζυγο σας.(πολλά παιδιά αισθάνονται ότι θα πρέπει να μισούν τον ένα γονιό για να προστατεύσουν, ανακουφίσουν ή να δείξουν πίστη στον άλλο. Φροντίστε τα παιδιά να είναι έξω από τις δικές σας διαμάχες, αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν)
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν μια δική τους σχέση με τον /την σύζυγο σας και να την διατηρούν σε χωριστά επίπεδα από τη δική σας σχέση. Αυτό ισχύει βέβαια στην περίπτωση που δεν κινδυνεύει η ασφάλεια των παιδιών σας από τον άλλο γονιό.
Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα παιδιά σας για να μάθετε τι κάνει ο/η σύζυγος σας, με ποιόν/ποια βγαίνει, πώς είναι το καινούριο του/της σπίτι κλπ. (Πολλοί χωρισμένοι γονείς ζητάνε από τα παιδιά τους να μην τους λένε τι κάνει ο/η πρώην σύζυγος και απαιτούν να μην αποκαλύπτουν θέματα της δικής τους ζωής).
Αποφύγετε να συζητάτε οικονομικά θέματα με τα παιδιά ή να κατηγορείτε τον /την σύζυγο σας για τα πιθανά οικονομικά σας προβλήματα, ακόμα και εάν αυτό είναι πραγματικότητα. Αντί να πείτε "εάν ο μπαμπάς σου μας είχε πληρώσει τη διατροφή θα σου έπαιρνα αυτό………" πείτε "αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτό….."
Προσέξτε ιδιαίτερα την τάση που μπορεί να έχετε να κάνετε όλα τα χατίρια των παιδιών σας, ή να τους αγοράζετε πράγματα, για να αντισταθμίσετε την απώλεια, ώστε να μην αισθάνεστε ενοχές. Συγχωρήστε τον εαυτό σας.

Φιλικά
Eλενα Μεταξά
http://clubs.pathfinder.gr
Eλενα Μεταξά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου