Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ



Το να έχετε ένα γεμάτο Φαρμακείο στο σπίτι σας, σας βοηθάει να νιώθετε ήρεμη και να αντιμετωπίζετε τυχόν ασθένειες και τραυματισμούς. Κάθε παιδί παρουσιάζει μικρο-ασθένειες ή μερικά καρούμπαλα κάθε τόσο. Ως γονιός θα θέλετε να είστε προετοιμασμένος/η για αυτά τα μικρά ατυχήματα. (Φαίνεται πως πάντα ένα παιδί θα χρειαστεί ανακούφιση από τον πυρετό ή βοήθεια μετά από ένα κόψιμο ή όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο, για να βγείτε έξω και να βρείτε αυτό που χρειάζεστε). Το να έχετε Φαρμακείο στο σπίτι σας καλά εξοπλισμένο με τα απαραίτητα, θα βοηθήσει να ξεπεράσετε τέτοιες περιπτώσεις πιο εύκολα, θα νιώθετε πιο ήρεμη και το παιδί σας θα νιώσει σιγουριά από την αυτοπεποίθησή σας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι πρέπει να έχετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας.

Να έχετε υπόψη σας ότι πολλές από τις θεραπείες που χορηγούνται σε ενήλικες δεν είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά και ότι η χορήγηση σχεδόν όλων των φαρμάκων εξαρτάται από το βάρος και / ή την ηλικία τους. Οι δόσεις των φαρμάκων θα αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού σας, γι' αυτό θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και να ξέρετε περίπου το βάρος του. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και οι οδηγίες χρήσης αλλάζουν, οπότε ξαναδιαβάστε τις οδηγίες ενός φαρμάκου που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και υπάρχει στο φαρμακείο σας. Βεβαιωθείτε ότι η μπέιμπι-σίτερ ή όσοι φροντίζουν το μωρό σας γνωρίζουν που βρίσκονται τα φάρμακα και ξέρουν να τα χρησιμοποιήσουν κατά την απουσία σας σε διάφορες ασθένειες του παιδιού.

Νεογέννητα έως 3 μηνών: Τι πρέπει να έχετε στο Φαρμακείο του σπιτιού σας

Στο εσωτερικό του ντουλαπιού να υπάρχουν τα τηλέφωνα του γιατρού σας, κοντινών νοσοκομείων και του Ε.Κ.Α.Β.

Μπουκάλια ασφαλή για παιδιά

Παρακεταμόλη σε σιρόπι για μωρά. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα διαφορετικών συνθέσεων. Μη θεωρήσετε ότι η δόση είναι η ίδια για κάθε φάρμακο. Η δόση για το μωρό σας θα εξαρτηθεί από το βάρος του. Ρωτήστε το γιατρό σας για τη σωστή δόση. Χορηγήστε τη σε πολύ μικρά μωρά μόνο κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας και όχι σε όλες τις ασθένειες του παιδιού. Η εκδήλωση πυρετού σε μωρά κάτω των 2 μηνών χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την ενότητα Ενδείξεις Ασθενειών.

Βιταμίνες σε σταγόνες για μωρά. Δώστε βιταμίνες στο μωράκι σας μόνο στην περίπτωση που σας τις συστήσει ο γιατρός σας.
Φυσιολογικός ορός (ελαφρύ αλατούχο διάλυμα) σε μορφή ρινικών σταγόνων που μπορεί να αποσυμφορήσει τη μύτη ενός μωρού όταν αυτό είναι κρυωμένο ή ελαφρώς μπουκωμένο.

Οινόπνευμα εντριβής για τον καθαρισμό των θερμομέτρων πριν και μετά από κάθε χρήση.

Ισοτονικό διάλυμα ηλεκτρολυτών. Αυτά τα αλατούχα διαλύματα είναι ό,τι πρέπει για την άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας. Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και να πετάτε τυχόν ληγμένα διαλύματα και μην τα κρατάτε στο φαρμακείο.

Λοσιόν και αλοιφές

Η βαζελίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα συγκάματα. Θα τη χρειαστείτε επίσης για να λιπάνετε το θερμόμετρο στην περίπτωση της ορθικής θερμομέτρησης.

Οφθαλμική αλοιφή που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ήπιων οφθαλμικών ερεθισμών οι οποίοι εμφανίζονται συχνά στα βρέφη. Μπορεί να έχετε ήδη ένα σωληνάριο από το μαιευτήριο όπου γεννήσατε το μωρό σας. Στην περίπτωση που το μάτι του μωρού σας έχει ερεθιστεί, αναφέρετε στον παιδίατρό σας ότι έχετε αυτή την αλοιφή και πάρτε οδηγίες για το πώς θα την χρησιμοποιήσετε.

Λοσιόν σώματος που περιέχει βαζελίνη και προστατεύει το δέρμα του μωρού σας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια.

Αντιβακτηριακή αλοιφή. Ένα μικρό σωληνάριο είναι αρκετό για να επουλώσει μικρά κοψίματα και αμυχές. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αλοιφών που περιέχουν Νεομυκίνη σε βρέφη, καθώς μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία σε αυτή.

Κρέμα υδροκορτιζόνης περιεκτικότητας 0,5. Ένα μικρό σωληνάριο. Ο παιδίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε αυτήν την κρέμα σε μικρές περιοχές ερεθισμένου δέρματος ή σε μερικά συγκάματα.

Επίδεσμοι και εξοπλισμός

Τα μικρά ψαλιδάκια περιποίησης των νυχιών ή τα βρεφικά ψαλιδάκια είναι χρήσιμα για να κόβετε τα νυχάκια του μωρού σας.

Ένα θερμόμετρο που θα χρησιμοποιείται στον πρωκτό ή κάτω από τη μασχάλη του μωρού σας για να μετράτε τη θερμοκρασία του όταν υπάρχει ένδειξη για πιθανές ασθένειες του παιδιού. Μη μετράτε τη θερμοκρασία του μωρού σας με θερμόμετρο στόματος. Τα θερμόμετρα αυτιού είναι δύσκολα στη χρήση σε ένα βρέφος ηλικίας κάτω των 3 μηνών. Τα ψηφιακά θερμόμετρα είναι τα πιο εύχρηστα.

Ένας ρινικός αποφρακτήρας είναι χρήσιμος για να καθαρίζετε τη μυτούλα του μωρού σας όταν είναι κρυωμένο ή μπουκωμένο και ειδικότερα πριν από το τάισμα. Σε καμία περίπτωση μην τον χρησιμοποιείτε στα αυτάκια του.

Φαρμακευτικό βαμβάκι για να καθαρίσετε τα μάτια του μωρού σας, να πλύνετε "δύσκολες" περιοχές όπως οι δίπλες στο λαιμό και τα γεννητικά όργανα, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με το μπάνιο του μωρού σας.

Ένα κουτί με λευκοπλάστες διαφόρων μεγεθών είναι απαραίτητο να υπάρχει στο φαρμακείο σας. Τα κοψίματα είναι σπάνια σε πολύ μικρά βρέφη αλλά καλό είναι να υπάρχουν για παν ενδεχόμενο.

Μαλακός κυλινδρικός επίδεσμος. Χρησιμοποιήστε τον για να δέσετε κοψίματα και αμυχές που δεν μπορούν να καλυφθούν από έναν κοινό λευκοπλάστη. Επίσης, ο επίδεσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προσωρινό επίθεμα για εγκαύματα και πληγές ώσπου να φτάσετε στο γιατρό σας.

Υγραντήρας. Ορισμένοι γιατροί τον συστήνουν όταν ένα παιδί πάσχει από κρυολόγημα ή άλλη ασθένεια του αναπνευστικού. Πρέπει να διατηρείται πάρα πολύ καθαρός.

Νεογέννητα έως 3 μηνών: Τι πρέπει να πετάξετε από το Φαρμακείο του σπιτιού σας


Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή ασθένεια του ήπατος η οποία ονομάζεται Σύνδρομο του Reye. Μη δίνετε ασπιρίνη σε μωρά ή παιδιά.

Τα παλιά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, δεν πρέπει να λαμβάνονται από κανέναν. Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να έχετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας και πότε λήγει. Τα περισσότερα από αυτά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και κάποια μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για άλλους δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ. Θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι το φάρμακο που έχει γράψει ο παιδίατρός σας για ένα παιδί δεν το καθιστά απαραίτητα κατάλληλο και για κάποιο άλλο.

Τα φάρμακα ενηλίκων για το βήχα και το κρυολόγημα, καθώς και οι βιταμίνες ενηλίκων δεν είναι κατάλληλα για το μωρό σας.

Οι ελαστικοί κυλινδρικοί επίδεσμοι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες εκτός και αν τοποθετούνται από γιατρό. Μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα σε ένα μικρό βρέφος.

Τα αντιϊσταμινικά δεν ενδείκνυνται για παιδιά εκτός και αν σας τα συστήσει ο παιδίατρός σας.

Τα αφρόλουτρα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας και στην περίπτωση των κοριτσιών μπορεί να προκαλέσουν κολπικό ερεθισμό.

Τα αποσμητικά ή αντιβακτηριακά σαπούνια μπορεί να δημιουργούν ξηρότητα και δε συστήνονται για μικρά παιδιά.

Ωτική σύριγγα με επιμήκη αιχμηρά άκρα. Μπορεί να τρυπήσει το ωτικό τύμπανο. Χρησιμοποιήστε μόνο ρινικό αποφρακτήρα με πολύ στρογγυλά και αμβλεία άκρα και περιορίστε τη χρήση του μόνο για την περιοχή της μύτης.

Οι υγραντήρες καυτού ατμού μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Χρησιμοποιήστε έναν απλό υγραντήρα, αλλά και πάλι μόνον στην περίπτωση που σας τον συστήσει ο παιδίατρός σας.

Κορτικοστεροειδή σε μορφή κρέμας που έχουν περιεκτικότητα υδροκορτιζόνης μεγαλύτερη από ½%. Χρησιμοποιείτε τα μόνο μετά από σύσταση του γιατρού. Είναι πολύ ισχυρά για βρέφη και μπορεί να προκαλέσουν ουλές.

3 μηνών - 3 ετών: Τι πρέπει να έχετε στο Φαρμακείο του σπιτιού σας

Στο εσωτερικό του ντουλαπιού πρέπει να υπάρχουν τα τηλέφωνα του γιατρού σας, κοντινών νοσοκομείων και του Ε.Κ.Α.Β.

Μπουκάλια ασφαλή για παιδιά

Παρακεταμόλη που διατίθεται σε δόσεις για τα παιδιά. Η δόση για το παιδί σας θα εξαρτηθεί από το βάρος του. Ρωτήστε το γιατρό σας για τη σωστή δόση. Αυτό το φάρμακο κυκλοφορεί σε διαφορετικές εντάσεις, γι’ αυτό δώστε προσοχή. Διαβάζετε κάθε φορά τις οδηγίες χρήσης για να βρείτε τη σωστή δόση.

Η ιβουπροφαίνη μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά άνω των έξι μηνών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με το αν η ιβουπροφαίνη είναι κατάλληλη για το παιδί σας και ποια θα πρέπει να είναι η συνιστώμενη δόση.

Το σιρόπι του βήχα για μικρά παιδιά δεν πρέπει να περιέχει κατασταλτικά βήχα. Επιλέξτε ένα απλό παιδικό σιρόπι που καταπραΰνει το βήχα, εκτός και αν έχετε άλλες οδηγίες από το γιατρό σας.

Τα παιδικά φάρμακα για το κρυολόγημα δεν πρέπει να περιέχουν αντιϊσταμινικά εκτός και αν σας τα έχει συστήσει ο παιδίατρός σας. Μπορεί να ξηράνουν τη μύτη και τους αεραγωγούς καθώς επίσης και να ναρκώσουν κάποιο παιδί. Διαλέξτε ένα απλό φάρμακο με σαφείς οδηγίες δοσολογίας, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού σας.

Η λοσιόν καλαμίνης πρέπει να περιέχει μόνο καλαμίνη. Μη χρησιμοποιείτε ιδιοσκευάσματα καλαμίνης τα οποία περιέχουν και άλλα συστατικά. Αυτό το απλό διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορα είδη δερματικών ερεθισμών.

Οι παιδικές βιταμίνες είναι ένας καλός τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι ένα παιδί δύσκολο στο φαγητό τρέφεται καλά. Ωστόσο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρό σας. Επιλέξτε μόνο την ειδική παιδική σύνθεση και χορηγήστε τη σύμφωνα με τις οδηγίες. Η υπερβολική λήψη των βιταμινών Α, D και Ε μπορεί σωρευτικά να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επιλέξτε βιταμίνες σε υγρή μορφή ή σε μασώμενα δισκία για τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά.

Το ισοτονικό διάλυμα ηλεκτρολυτών θεραπεύει τη διάρροια του παιδιού σας. Καλό είναι να έχετε δύο μπουκάλια σε περίπτωση στομαχικών διαταραχών στη μέση της νύχτας. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και πετάξτε όλα τα ληγμένα διαλύματα.

Τα αντηλιακά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα σε παιδιά ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών αλλά και σε μικρότερα παιδιά, σε μικρές περιοχές του δέρματος όπως στα χέρια και στο πρόσωπο. Έχετε πάντα μια συσκευασία κοντά στην εξώπορτα ή μέσα στην τσάντα του μωρού σας και χρησιμοποιείτε την πριν από κάθε έξοδο.

Οινόπνευμα εντριβής για τον καθαρισμό των θερμομέτρων πριν και μετά από κάθε χρήση.

Λοσιόν και αλοιφές

Η αντιβιοτική αλοιφή μπορεί να επουλώσει μικρά κοψίματα και αμυχές. Χρησιμοποιείτε αλοιφές με τη μικρότερη περιεκτικότητα αντιβιοτικών ουσιών και αποφεύγετε τη χρήση αυτών που περιέχουν νεομυκίνη σε βρέφη, καθώς μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία σε αυτή

Η αλοιφή για τα συγκάματα ή η βαζελίνη μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση κάποιου ερεθισμού.

Κρέμα υδροκορτιζόνης περιεκτικότητας ½% μπορεί να καταπραΰνει τον κνησμό από τσιμπήματα εντόμων καθώς και μικρούς ερεθισμούς του δέρματος και ορισμένα είδη συγκαμάτων. Μη χρησιμοποιήσετε κρέμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα κορτικοστεροειδών παρά μόνο αν σας το συστήσει ο γιατρός σας.


Η λοσιόν σώματος που περιέχει βαζελίνη προστατεύει το δέρμα του μωρού σας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την υπόλοιπη οικογένεια





Επίδεσμοι και εξοπλισμός

Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα με μικρότερη περιεκτικότητα φθοριδίου και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα μικρού ή παιδικού μεγέθους με μαλακές τρίχες.

Οι μικρές γάζες και η χειρουργική ταινία είναι χρήσιμες για την επίδεση και την προστασία των μικρών τραυμάτων.

Οι αυτοκόλλητοι λευκοπλάστες που διατίθενται σε διάφορα μεγέθη είναι χρήσιμοι για πληγές και αμυχές. Προσοχή! Σε ορισμένα νήπια αρέσει να τους βάζουν στο στόμα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιήστε ένα επίθεμα όπως βαμβακερή γάζα ή επίδεσμο για να καλύψετε μια πληγή ή μια αμυχή.

Τα τσιμπιδάκια είναι πολύ χρήσιμα για να αφαιρείτε σκλήθρες, αγκάθια και τσιμπούρια

Το θερμόμετρο θα πρέπει να τοποθετείται στον πρωκτό του παιδιού σας ή κάτω από τις μασχάλες του. Μη χρησιμοποιήσετε στοματικό θερμόμετρο μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Τα ψηφιακά θερμόμετρα είναι τα πιο εύχρηστα.

Τα παγωμένα επιθέματα που διατηρούνται στο ψυγείο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος που μπορεί να προκληθεί από μικροχτυπήματα και μελανιές. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα με παγωμένο αρακά ή μια πλαστική σακούλα με πάγο. Ο πάγος δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Τυλίξτε τον σε μια πετσέτα.

Αποστειρωμένες γάζες. Χρησιμοποιήστε τις για να καθαρίσετε μικρά κοψίματα και αμυχές, και για να καλύψετε τα τραύματα του παιδιού σας ώσπου να το πάτε στο γιατρό.

Ένα φακό για να κοιτάτε τα δόντια και μέσα στο στόμα, τη μύτη καθώς και για να ελέγχετε για τυχόν πρωκτικά υγρά και νηματοσκώληκες.

Υγραντήρα. Ορισμένοι γιατροί τον συνιστούν για τη θεραπεία του κρυώματος ή άλλης αναπνευστικής ασθένειας.



3 μηνών - 3 ετών: Τι πρέπει να πετάξετε από το Φαρμακείο του σπιτιού σας


Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια του ύπατος που ονομάζεται Σύνδρομο του Reye.

Παλιά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, δε θα πρέπει να λαμβάνονται από κανένα.

Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για άλλους. Θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι το φάρμακο που έχει γράψει ο παιδίατρός σας για ένα παιδί δεν το καθιστά απαραίτητα κατάλληλο και για κάποιο άλλο.

Τα φάρμακα ενηλίκων για το βήχα και το κρυολόγημα καθώς και οι βιταμίνες ενηλίκων δεν είναι κατάλληλα για το μωρό σας. Είναι πολύ ισχυρά και περιέχουν συστατικά που μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη.

Ιωδιούχα και αντισηπτικά διαλύματα. Μπορεί να ερεθίσουν τις αμυχές και να προκαλέσουν πόνο. Η καλύτερη επιλογή είναι να καθαρίσετε απαλά την αμυχή με νερό, να χρησιμοποιήσετε μια αντιβιοτική αλοιφή και να την καλύψετε με μαλακή γάζα.

Το βούτυρο, οι λιπαρές αλοιφές ή άλλες σπιτικές συνταγές για εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Αντ' αυτού, ρίξτε κρύο νερό πάνω στο έγκαυμα και καλύψτε το με μια αποστειρωμένη γάζα.

Καθαρτικά και κλύσματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας σε μικρά παιδιά έχουν να κάνουν με αλλαγές στη διατροφή ή στη λήψη παραπάνω υγρών. Μην δίνετε καθαρκτικά εκτός και αν σας το έχει επιτρέψει ο παιδίατρός σας. Τα κλύσματα σπάνια είναι απαραίτητα και θα πρέπει να γίνονται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Αντιδιαρροϊκά φάρμακα ενηλίκων. Ενδέχεται να περιέχουν συστατικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε μικρά παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της διάρροιας, ρίξτε μια ματιά στο κεφάλαιο Ενδείξεις Ασθενειών.

Οι ελαστικοί κυλινδρικοί επίδεσμοι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες εκτός και αν τοποθετούνται από γιατρό.

Τα αντιισταμινικά δεν ενδείκνυνται για παιδιά εκτός εάν έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας. Τείνουν να προκαλούν ξηρότητα στη μύτη και στο στόμα και κάνουν τα παιδιά να νιώθουν εξάντληση ή υπερκινητικότητα.

Τα αφρόλουτρα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας και να προκαλέσουν κολπικούς ερεθισμούς στα κοριτσάκια.

Τα αποσμητικά ή αντιβακτηριακά σαπούνια μπορεί να δημιουργούν ξηρότητα και δε συστήνονται για παιδάκια.

Ωτική σύριγγα με επιμήκη αιχμηρά άκρα. Μπορεί να τρυπήσει το ωτικό τύμπανο. Συνιστάται η χρήση μόνο ρινικού αποφρακτήρα με πολύ στρογγυλά και αμβλεία άκρα.


Οι υγραντήρες καυτού ατμού μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Χρησιμοποιήστε έναν απλό υγραντήρα, αλλά και πάλι μόνον στην περίπτωση που σας τον συστήσει ο παιδίατρός σας. Οι υγραντήρες ίσως είναι καλή λύση για να αυξήσετε την υγρασία στον αέρα και να βοηθήσετε στο κρύωμα του μωρού σας.


Τα αντιισταμινικά δεν ενδείκνυνται για παιδιά εκτός εάν έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας. Τείνουν να προκαλούν ξηρότητα στη μύτη και το στόμα και κάνουν τα παιδιά να νιώθουν εξάντληση ή υπερκινητικότητα.

Τα αφρόλουτρα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας και να προκαλέσουν κολπικούς ερεθισμούς στα κοριτσάκια.

Τα αποσμητικά ή αντιβακτηριακά σαπούνια μπορεί να δημιουργούν ξηρότητα και δε συστήνονται για παιδάκια.

Ωτική σύριγγα με επιμήκη αιχμηρά άκρα. Μπορεί να τρυπήσει το ωτικό τύμπανο. Συνιστάται η χρήση μόνο ρινικού αποφρακτήρα με πολύ στρογγυλά και αμβλεία άκρα.

Οι υγραντήρες καυτού ατμού μπορεί να είναι επικίνδυνοι γι’ αυτό είναι απαραίτητο να έχετε μάθει τι πρέπει να έχετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας. Χρησιμοποιήστε έναν απλό υγραντήρα, αλλά και πάλι μόνον στην περίπτωση που σας τον συστήσει ο παιδίατρός σας. Οι υγραντήρες ίσως είναι καλή λύση για να αυξήσετε την υγρασία στον αέρα και να βοηθήσετε στο κρύωμα του μωρού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου