Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η στοματική υγιεινή του παιδιού σας

Η στοματική υγιεινή του παιδιού σας

Το στόμα του παιδιού σας

Νεογιλά δόντια

Τα νεογιλά δόντια παραμένουν στο στόμα για λίγα χρόνια μόνο, αλλά είναι σημαντικά για πολλούς λόγους. Ίσως ο σημαντικότερος λόγος για να χαρίσουμε στα νεογιλά δόντια το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα είναι το γεγονός ότι βοηθούν στη διαμόρφωση του στόματος για τα μόνιμα δόντια που ακολουθούν. Είναι εκπληκτικό το ότι μπορούν μέχρι και να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση! Επομένως, εάν τα νεογιλά δόντια πέσουν πολύ νωρίς λόγω τερηδόνας ή ελλιπούς φροντίδας των ούλων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μεταγενέστερα μόνιμα δόντια  να αλληλεπικαλύπτονται ή να μεγαλώνουν σε λάθος κατεύθυνση.
Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι το σμάλτο είναι πιο λεπτό στα νεογιλά δόντια σε σχέση με τα δόντια των ενηλίκων, οπότε είναι απολύτως απαραίτητο να τα φροντίζουμε περισσότερο. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να καθιερώσετε καλές συνήθειες βουρτσίσματος.
Teeth Diagram

Τι κάνει το κάθε δόντι

Τα παιδιά σας θα πρέπει να έχουν συνολικά 20 νεογιλά δόντια (θα αποκτήσουν 32 μόνιμα δόντια αργότερα, όταν το στόμα τους θα έχει μεγαλώσει αρκετά). Τα νεογιλά δόντια αποτελούνται από τρεις διαφορετικούς τύπους δοντιών που έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται τα διάφορα είδη τροφών που καταναλώνουμε:

ΚΟΠΤΗΡΕΣ:

Τα επίπεδα μπροστινά δόντια. Έχουν φτιαχτεί για να δαγκώνουμε το φαγητό.

ΚΥΝΟΔΟΝΤΕΣ:

Τα αιχμηρά δόντια είναι τέλεια για να τεμαχίζουμε τις τροφές.

ΓΟΜΦΙΟΙ:

Τα μεγάλα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος συνθλίβουν και αλέθουν το φαγητό.
Όταν τα παιδιά σας αποκτήσουν μόνιμα δόντια, θα αναπτύξουν και προγόμφιους.
 http://www.aquafresh.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου