Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Οι πρώτες σας μέρες με το νέο σας μωρό

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, εσείς και το μωρό σας αρχίζετε να γνωρίζεστε. Μην νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε μεγάλη προσπάθεια. Απλά έχετε το μωρό σας όσο πιο κοντά σας μπορείτε. Οι σύντροφοι χρειάζονται επίσης πολλές ευκαιρίες για να συνηθίσουν το μωρό και να νιώσουν κοντά του. Πολλοί πατεράδες νιώθουν λίγο αποξενωμένοι, ειδικά εάν πρέπει να αφήσουν εσάς και το μωρό σας στο νοσοκομείο και να γυρίσουν σε ένα άδειο σπίτι. Μπορεί να χρειάζονται στήριξη και ενθάρρυνση για να αναμειχθούν όπως πρέπει, αλλά όσο το περισσότερο μπορείτε να αγκαλιάζετε και να κρατάτε το μωρό σας, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα έχετε και οι δυο σας.

Εσείς

Μπορείτε να νιώθετε κούραση για τις πρώτες μέρες, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά. Ακόμα και το να περπατάτε και να κινείστε μπορεί να σας εξουθενώνει. Εάν έχετε ράμματα, μπορεί να είναι ευαίσθητα και μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα πάτε στην τουαλέτα.
Όταν το στήθος σας ξεκινήσει να γεμίζει γάλα, μπορεί να το νιώθετε άβολο και να σας πονάει. Εάν θηλάζετε, θα βοηθήσει να το ταΐζετε όσο συχνά αυτός ή αυτή θέλει. Μπορεί επίσης να θέλετε να τοποθετήσετε ένα ζεστό πανί πριν το τάισμα για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της διόγκωσης. Εάν σκοπεύετε να ταΐσετε το μωρό σας με μπουκάλι από την αρχή, θα χρειαστεί να πάρετε μια φαρμακευτική αγωγή για διακοπή παραγωγής γάλακτος. Μπορεί να νιώθετε το στήθος σας ερεθισμένο καθώς το γάλα συνεχίζει να παράγεται για λίγο ακόμη. Φορέστε ένα σταθερό σουτιέν στήριξης, μπορεί να βοηθήσει. Μιλήστε στη μαία σας εάν νιώθετε πολύ άβολα.
Για πολλές μητέρες ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση του νέου μωρού ξεπερνά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Ορισμένες μητέρες αρχίζουν να νιώθουν πεσμένες ή καταθλιμμένες, ειδικά εάν είναι πολύ κουρασμένες ή νιώθουν ότι δεν υπάρχει κάποια καλυτέρευση ή ότι δεν φροντίζουν το μωρό τους όπως θα έπρεπε.
Η γέννα είναι μια συναισθηματική και κουραστική εμπειρία και οι ορμόνες σας αλλάζουν δραματικά τις πρώτες μέρες. Ορισμένες γυναίκες αρχίζουν να κλαίνε κατά την 3η μέρα, ειδικά εάν ο τοκετός ήταν δύσκολος, ή εάν νιώθουν κούραση ή έχουν άλλες ανησυχίες. Αυτό ονομάζεται κατάθλιψη. Μερικές μητέρες νιώθουν ότι δεν αγαπάνε αμέσως το μωρό τους, αλλά όπως και με κάθε σχέση, δεν είναι πάντα αγάπη με την πρώτη ματιά. Μπορεί να χρειάζεστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας – μπορείτε να φροντίζετε το μωρό σας και να του παράσχετε τη ζεστασιά και την ασφάλεια που χρειάζεται.
"Δεν νομίζω ότι θα ξεχάσω ποτέ τις πρώτες μέρες. Ήμουν πανευτυχής. Παρόλο που δεν ξέρω το γιατί. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί στον θάλαμο δεν είχε αρκετή ησυχία. Πονούσα. Δεν μπορούσα να κινηθώ καλά. Μου έλειπε ο άντρας μου και το σπίτι. Άλλα ένιωθα πιο ευτυχής από ποτέ."
"Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πότε δεν ξετρελαινόμουν με τα παιδιά. Και ο Γιάννης δεν ήταν και από τα ομορφότερα μωρά, στην αρχή. Είχε πολλά σπυράκια και κοκκινίλες. Αλλά ήταν τέλειος για μένα. Με είχε αφήσει άναυδη"

Η διαμονή σας στο νοσοκομείο

Εάν γεννήσετε στο νοσοκομείο, πιθανότατα να μεταφερθείτε σε θάλαμο μετά τη γέννα για να βρίσκεστε με άλλες μητέρες που γέννησαν. Ορισμένες μητέρες απολαμβάνουν τη διαμονή τους στο νοσοκομείο, γιατί ξεκουράζονται και δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά. Άλλες το βρίσκουν κουραστικό και καθόλου χαλαρωτικό. Εξαρτάται από το πώς νιώθετε, από το αν απολαμβάνετε την παρέα των άλλων μητέρων ή σας λείπει η προσωπική σας ζωή και από το πώς είναι οργανωμένος ο θάλαμος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η διαμονή σας στο νοσοκομείο θα είναι σύντομη, εάν ο τοκετός σας δεν είχε επιπλοκές.
Θα βοηθήσει εάν έχετε συζητήσει με τη μαία σας για την φροντίδα μετά την γέννα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ξέρετε τι να περιμένετε. Πιθανότατα θα χρειαστείτε αρκετή βοήθεια και συμβουλές εάν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό. Οι μαίες βρίσκονται εκεί για να σας καθοδηγήσουν και να σας στηρίξουν καθώς και για να ελέγχουν ότι αναρρώνετε σωστά από τη γέννα. Μην διστάσετε να ζητήσετε για βοήθεια εάν την χρειάζεστε.
Εάν όλα πάνε καλά με εσάς και το μωρό σας, τότε τα περισσότερα νοσοκομεία θα σας προτείνουν να επιστρέψετε στο σπίτι μετά από 96 ώρες ή ακόμα και νωρίτερα, ακόμα και αν είναι το πρώτο σας μωρό.

Ράμματα

Εάν έχετε ράμματα, το ντους θα βοηθήσει στην επούλωσή τους. Κάντε ντους, μπάνιο ή κάποιο βαμβακερό ύφασμα και σκέτο ζεστό νερό. Μετά το ντούς, στεγνώστε απαλά το αιδοίο σας. Οι ασκήσεις των πυελικών τοιχωμάτων θα βοηθήσουν επίσης στην επούλωση. Εάν νιώθετε τα ράμματα ερεθισμένα και σας ενοχλούν, πείτε το στον γιατρό σας και θα σας προτείνει κάποια θεραπεία. Τα παυσίπονα θα σας βοηθήσουν επίσης. Εάν έχετε πρήξιμο και μελάνιασμα, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια θεραπεία με υπέρηχο με τον γιατρό σας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, να θυμάστε να κάθεστε με αργές κινήσεις και να ξαπλώνετε στο πλάι παρά ανάσκελα.
Η σκέψη του να ουρήσετε μπορεί να σας φοβίζει στην αρχή λόγω της ευαισθησίας και λόγω του ότι νιώθετε μουδιασμένη στην περιοχή. Κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να ουρείτε καθήμενη μέσα σε ένα μπολ με νερό ή κατά την διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου. Το νερό αραιώνει τα ούρα και έτσι δεν πονάτε. Εάν το βρίσκετε πραγματικά απίθανο να ουρήσετε, ενημερώστε τον γιατρό σας . Επίσης, να πίνετε πολύ νερό για να αραιώνουν τα ούρα.
Πιθανότατα δεν θα νιώσετε την ανάγκη να ενεργηθείτε για κάποιες μέρες μετά την γέννα, αλλά είναι σημαντικό να μην πάθετε δυσκοιλιότητα. Να τρώτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και μαύρο ψωμί και να πίνετε πολύ νερό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι όταν θελήσετε να ενεργηθείτε θα μπορέσετε πιο εύκολα. Όπως και να νιώθετε, είναι σχεδόν απίθανο να σπάσουν τα ράμματα ή να ανοίξει η πληγή, αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα εάν κρατήστε ένα κομμάτι χαρτί πάνω από την πληγή όταν προσπαθείτε να ενεργηθείτε.. Ορισμένες φορές τα ράμματα θα πρέπει να αφαιρεθούν αλλά συνήθως τα ράμματα απορροφούνται μετά από περίπου δυο-τρεις εβδομάδες, όταν θα έχει επουλώσει η πληγή.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι πολύ συνηθισμένες μετά τη γέννα, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές μέρες. Να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, μαύρο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως και να πίνετε πολύ νερό. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σας διευκολύνουν να ενεργηθείτε. Προσπαθήστε να μην σφίγγεστε καθώς έτσι θα χειροτερέψουν οι αιμορροΐδες σας. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν νιώθετε πολύ άβολα. Θα σας δώσει κάποια αλοιφή για να ανακουφιστείτε.

Αιμορραγία

Μετά τη γέννα θα έχετε κολπική αιμορραγία και έκκριση. Στην αρχή θα είναι αρκετά βαριά, και για αυτό θα χρειαστείτε έξτρα απορροφητικές σερβιέτες. Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν μέχρι την πρώτη σας εξέταση μετά τη γέννα καθώς προκαλούν μολύνσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα. Κατά τη διάρκεια των θηλασμών μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι εκκρίσεις έχουν χρώμα έντονου κόκκινου και είναι πιο βαριές. Μπορεί επίσης να έχετε πόνους. Αυτά συμβαίνουν γιατί ο θηλασμός βοηθάει στην επιστροφή της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος. Είναι ένα καλό σημάδι ότι τα πάντα μέσα σας επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους λειτουργίες. Η αιμορραγία γίνεται συνήθως πιο βαριά γύρω στις 7-10 μέρες μετά τη γέννα αλλά εάν το αίμα εμφανίζει θρόμβους, θα πρέπει να φυλάξετε τις σερβιέτες για να τις δείξετε στον γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειάζεστε θεραπεία με αντιβίωση. Σταδιακά, η έκκριση θα γίνει καφέ και θα συνεχίσει για κάποιες εβδομάδες να λιγοστεύει.
Εάν θηλάζετε μπορεί να μην ξαναέχετε περίοδο μέχρι να σταματήσετε ή και μετά από κάποιες εβδομάδες ή μήνες αφότου σταματήσετε. Εάν δεν θηλάζετε τότε η περίοδος σας μπορεί να εμφανιστεί ένα μήνα μετά τη γέννα. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και πολύ αργότερα. Μπορείτε να μείνετε έγκυος ξανά πριν ξεκινήσει η περίοδός σας ακόμα και αν θηλάζετε, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε την σωστή αντισύλληψη πριν κάνετε έρωτα με τον σύντροφό σας ξανά.

Η σιλουέτα σας

Το στήθος σας θα έχει μεγαλώσει στην αρχή του θηλασμού σας. Θα χρειαστεί να φορέσετε σουτιέν θηλασμού εάν θηλάζετε. Εάν δεν θηλάζετε, το στήθος σας θα μικρύνει μέσα σε περίπου μια εβδομάδα.
Η κοιλιά σας θα σας φαίνεται πλαδαρή μετά τη γέννα. Παρόλο που έχετε γεννήσει και έχει αφαιρεθεί ο πλακούντας και πολλά υγρά, θα είστε ακόμα πιο εύσωμη από ότι ήσασταν πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό εν μέρει συμβαίνει λόγω των μυών σας που έχουν τεντώσει. Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και κάνετε ασκήσεις, η σιλουέτα σας θα επιστρέψει στα φυσιολογικά της. Ο θηλασμός βοηθάει γιατί βοηθάει στην συρρίκνωση της μήτρας. Κάποιες φορές, επειδή συμβαίνει αυτό, μπορεί να νιώσετε κάποια επίπονα τραβήγματα ή πόνους σαν αυτούς της περιόδου, όταν θηλάζετε. Με τον θηλασμό καίτε επίσης θερμίδες, και έτσι μπορεί ο θηλασμός να σας βοηθήσει να χάσετε κάποια από τα κιλά που πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιες γυναίκες δεν επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους μέχρι να σταματήσουν τον θηλασμό.
Οι ασκήσεις για μετά τη γέννα θα βοηθήσουν στην τόνωση των μυών των πυελικών τοιχωμάτων και της κοιλιάς και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και πάλι τη μέση σας. Θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να κινείστε πάλι και να νιώσετε ότι ανακτάτε την φόρμα σας. Μπορεί να έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε και κάποια μαθήματα με ειδικές ασκήσεις για μετά την γέννα. Ρωτήστε τη μαία ή τον γιατρό σας. Είναι αρκετά σύνηθες μετά τη γέννα, να μην μπορείτε να ελέγξετε το έντερό σας, όταν γελάτε ή όταν κάνετε βιαστικές κινήσεις, και να σας ξεφεύγουν ούρα. Οι ασκήσεις των πυελικών τοιχωμάτων βοηθούν σε αυτό. Εάν το πρόβλημα συνεχίσει για τουλάχιστον τρεις μήνες, δείτε τον γιατρό σας.
"Η πρώτη εβδομάδα ήταν μόνο προβλήματα. Το ένα μετά το άλλο, πρώτα με εμένα και μετά με το μωρό. Όλοι βοηθάγανε αλλά μου πήρε μια με δυο εβδομάδες για να επανέλθω στα φυσιολογικά μου"

Αντισύλληψη

Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, ο γιατρός σας, συνήθως, θα σας μιλήσει για την αντισύλληψη. Εάν αυτό δεν συμβεί, μπορεί εσείς να θέλετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις. Παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται νωρίς για να κάνετε έρωτα, είναι καλύτερο να λύσετε κάποιες απορίες για την αντισύλληψη που μπορεί να έχετε τώρα που βρίσκεστε στο νοσοκομείο, παρά αργότερα.

Ερυθρά

Εάν δεν έχετε ανοσία στην ερυθρά όταν είχατε εξεταστεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, θα σας προσφερθεί ένα εμβόλιο πριν φύγετε από το νοσοκομείο ή κάποιο καιρό αργότερα από τον γιατρό σας. Εάν αυτό δεν συμβεί, ζητήστε το. Είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνετε. Δεν θα πρέπει να μείνετε έγκυος εάν δεν περάσει ένας μήνας από το εμβόλιο.

Μητέρες με ομάδα αίματος ρέζους αρνητικό

Εάν η ομάδα αίματός σας είναι ρέζους αρνητικό και ο σύντροφός σας είναι ρέζους θετικό, θα συλλεχθούν δείγματα αίματος μετά τη γέννα για να διαπιστωθεί εάν το μωρό σας είναι ρέζους θετικό και εάν χρειάζεται να κάνετε μια ένεση για να προστατευθεί το επόμενο μωρό σας. Εάν ναι, η ένεση θα πρέπει να γίνει 72 ώρες μετά τη γέννα. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι πρέπει να γίνει στην περίπτωσή σας.

Το μωρό σας

Σύντομα μετά τη γέννα, θα μπορείτε να κοιτάξετε προσεκτικά το μωρό σας και να παρατηρήσετε όλες τις λεπτομέρειες – το χρώμα και τα υφή των μαλλιών, το σχήμα των χεριών και των ποδιών και τις διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπό του. Εάν παρατηρήσετε κάτι το οποίο σας ανησυχεί, όσο ασήμαντο και εάν σας φαίνεται, ρωτήστε τον γιατρό ή την μαία σας. Το μωρό σας θα εξεταστεί από τον παιδίατρο του νοσοκομείου για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά. Είναι καλή στιγμή να κάνετε τις ερωτήσεις που μπορείτε να έχετε.

Ο αφαλός του μωρού

Σύντομα μετά την γέννα, η μαία θα μαγκώσει τον ομφάλιο λώρο κοντά στον αφαλό του μωρού σας με ένα πλαστικό τσιμπιδάκι. Τότε θα κόψει τον λώρο, αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι του λώρου με το τσιμπιδάκι. Ο λώρος θα κάνει περίπου μια εβδομάδα να ξεραθεί και να πέσει. Διατηρείτε τον αφαλό καθαρό και στεγνό μέχρι να συμβεί αυτό. Η μαία θα σας δείξει τον τρόπο. Εάν παρατηρήσετε τυχόν αιμορραγία, ενημερώστε την μαία ή τον γιατρό σας.

Βιταμίνη Κ

Όλοι χρειαζόμαστε βιταμίνη Κ για να φτιάξουμε θρόμβους αίματος, έτσι ώστε να μην αιμορραγούμε τόσο εύκολα. Ορισμένα νεογέννητα μωρά έχουν μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ. Παρόλο που είναι σπάνιο, αυτή η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σας προσφερθεί βιταμίνη Κ, η οποία θα δοθεί στο μωρό σας. Υπάρχουν δυο τρόποι παροχής βιταμίνης Κ, είτε από το στόμα είτε με ενδοφλέβια. Συζητήστε με τον γιατρό σας τον καλύτερο τρόπο για το μωρό σας.

Πηγή του κρανίου του μωρού

Στο πάνω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας, κοντά στο μπροστινό μέρος, υπάρχει μια κηλίδα σε σχήμα διαμαντιού, όπου τα οστά του κρανίου δεν έχουν ακόμα ενωθεί. Αυτό ονομάζεται η πηγή του κρανίου. Θα περάσει περίπου ένας χρόνος, ίσως και παραπάνω πριν τα οστά κλείσουν από πάνω. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτό το σημείο κουνιέται καθώς αναπνέει το μωρό σας. Μη φοβάστε να το αγγίξετε. Υπάρχει ένα χοντρό στρώμα μεμβράνης κάτω από το δέρμα που προστατεύει το κεφαλάκι του μωρού.

Καρούμπαλα και μελανιές

Είναι αρκετά σύνηθες για ένα νεογέννητο μωρό να είναι πρησμένο και να έχει μελανιές στο κεφάλι. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης και του σπρωξίματος, μέρος της γέννας, και θα εξαφανιστεί γρήγορα. Αλλά εάν ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.

Σημάδια γέννας και κηλίδες

Όταν θα ξεκινήσετε να κοιτάτε το μωρό σας από κοντά, πιθανότατα να βρείτε διάφορα μικρά σημάδια και κηλίδες, κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο ή και κάποιες φορές μεγαλύτερα σημάδια. Τα περισσότερα από αυτά θα φύγουν μετά από λίγο. Ρωτήστε τον γιατρό που εξετάζει το μωρό σας εάν θα φύγουν τελείως. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα μικρά ροζ και κόκκινα σημάδια. Αυτά τα σημάδια που έχουν σχήμα «v» στο μέτωπο και πάνω από τα βλέφαρα σταδιακά θα φύγουν, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες. Σημάδια στο σβέρκο ή στο λαιμό μπορεί να κρατήσουν για περισσότερο, αλλά θα καλυφθούν με τα μαλλιά.
Τα σημάδια που μοιάζουν με φράουλα είναι επίσης πολύ συνηθισμένα. Έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και είναι σχετικά εξογκωμένα. Μερικές φορές εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τη γέννα και σταδιακά μεγαλώνουν. Μπορεί να κάνουν κάποιο καιρό να φύγουν, αλλά τελικά θα εξαφανιστούν. Τα σπυριά και τα εξανθήματα είναι επίσης συνηθισμένα στα νεογέννητα μωρά τα οποία έρχονται και φεύγουν. Εάν, όμως, παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του μωρού σας όπως το να μην τρώει καλά, να κοιμάται συνεχώς και να είναι ευερέθιστο, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό ή τη μαία σας αμέσως.

Στήθος και γεννητικά όργανα

Πολύ συχνά το στήθος ενός νεογέννητου μωρού είναι λίγο πρησμένο και βγάζει λίγο γάλα, ανεξαρτήτως εάν είναι το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι. Τα κορίτσια επίσης κάποιες φορές εμφανίζουν έκκριση από τον κόλπο ενός άσπρου, θαμπού εκκρίματος. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των ορμονών που περνάνε πριν τη γέννα από το σώμα της μητέρας στο μωρό και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Επίσης, τα γεννητικά όργανα των αρσενικών και θηλυκών μωρών συχνά εμφανίζονται πρησμένα αλλά όσο περνάνε οι εβδομάδες, θα ισορροπούν με τις υπόλοιπες αναλογίες του σώματός τους.

Ίκτερος

Περίπου την τρίτη ημέρα μετά την γέννα, ορισμένα μωρά αναπτύσσουν ένα κίτρινο χρώμα στο δέρμα τους και στο άσπρο των ματιών τους, λόγω ήπιας μορφής ίκτερου. Αυτό συνήθως ξεθωριάζει μετά από περίπου 10 μέρες. Αλλά εάν ένα μωρό αναπτύξει σοβαρή μορφή ίκτερου τότε ίσως χρειαστεί θεραπεία με λάμπα και παραμονή στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες παραπάνω.

Τι μπορούν να κάνουν τα νεογέννητα;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που δεν χρειάζεται να μάθετε στο μωρό σας είναι το πιπίλισμα. Γεννιούνται, γνωρίζοντας πώς να πιπιλάνε. Τις πρώτες μέρες μαθαίνουν να συγχρονίζουν το πιπίλισμα με την αναπνοή. Τα νεογέννητα μωρά επίσης στρέφονται αυτόματα προς ένα μπιμπερό ή μια ρώγα εάν το αισθανθούν στο μάγουλό τους, και θα ανοίξουν το στόμα τους εάν το αισθανθούν στο πάνω χείλος τους. Μπορούν επίσης να γραπώνουν πράγματα (όπως το δάχτυλό σας) με τα χέρια ή τα πόδια τους και θα κάνουν κινήσεις βαδίσματος εάν κρατηθούν όρθια σε μια επίπεδη επιφάνεια. Όλες αυτές οι αυτόματες αντιδράσεις, εκτός από το πιπίλισμα, χάνονται μέσα στους επόμενους μήνες, και το μωρό θα αρχίσει να κάνει ελεγχόμενες κινήσεις. Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις. Παρατηρούν ανθρώπους (πιο συγκεκριμένα τα πρόσωπα των ανθρώπων) και τα αντικείμενα, ειδικά εάν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Απολαμβάνουν τα απαλά χάδια και τον ήχο μιας ήρεμης φωνής και αντιδρούν στο δυνατό φως και θόρυβο. Πολύ σύντομα θα μπορούν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά της μητέρας τους.

Πρόγραμμα παρακολούθησης ακοής του νεογέννητου

Το μωρό σας θα κάνει κάποιες εξετάσεις ρουτίνας κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια εξέταση για να ελεγχθεί η ακοή του μωρού σας. Είναι μια απλή και γρήγορη εξέταση. Βοηθάει στον πρόωρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων ακοής. Ο πρόωρος εντοπισμός και η σωστή βοήθεια από ειδικούς είναι δυο πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη σωστή ανάπτυξη της γλώσσας και των κοινωνικών ικανοτήτων του παιδιού σας και για την αποτελεσματική στήριξη και ενημέρωση για τους γονείς.
 http://www.woman.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου