Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Βγάζει δοντάκια?

Πότε θα ξεκινήσει η οδοντοφυία?
Δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το μωράκι να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, πόσο καιρό μπορεί  να  πάρει αυτή η διαδικασία και πόσο επίπονη μπορεί να ειναι. Κάποιο μωράκι μπορεί να teething_is_my_babyβγάλει ένα δοντάκι μέσα σε ένα βράδυ χωρίς να πονέσει, ενω για κάποιο άλλο μπορεί να είναι μια επώδυνη, χρονοβόρα εμπειρία.  Πολλές φορές μπορεί να είναι εμφανής  στο ούλο  η μύτη απο το δοντάκι  για μέρες, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το δοντάκι εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση.
H διαδικασία της οδοντοφυίας τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με κληρονομικούς παράγοντες, ετσι εάν ο πατέρας ή η μητέρα εβγαλαν τα δόντια τους αργά ή νωρίς είναι κάτι που επηρρεάζει την οδοντοφυία του παιδιού τους. Κατά τον μέσο όρο, το πρώτο δόντι βγαίνει οταν το μωρό ειναι περίπου 7 μηνών, είναι όμως δυνατόν να εμφανιστεί και πολύ νωρίς (3 μηνών) ή και πολύ αργά (1 χρονών) και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και πολύ νωρίτερα ή πολύ αργότερα.
Τα νεογιλά δόντια
dontia-neogila
Συμπτώματα οδοντοφυίας
Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν απο παιδί σε παιδί. Εξαιτίας αυτής της διαφορετικότητας, γονείς και επαγγελματίες υγείας συχνά διαφωνούν οσον αφορά τα συμπτώματα  και το πόσο επίπονη διαδικασία  μπορεί να είναι. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει κάποια απο τα συμπτώματα που ισως να εμφανίσουν τα μωράκια που βγάζουν δοντάκια. Οι γονείς συνήθως συμφωνούν οτι κάποια ή και όλα αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν κατά την διάρκεια της οδοντοφυίας. Παρ’ολ’αυτά καλό ειναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν κάποιο απο αυτά κάνει την εμφάνισή του για να αποκλείσετε κάποια άλλη αιτία.
  • Πολλά σάλια
Περίπου στους 3 με 4 μήνες μπορεί το μωρό σας να εχει περισσότερα σάλια απ΄ότι συνήθως. Η οδοντοφυία προκαλεί σιελόρροια σε κάποια μωράκια έντονη σε κάποια άλλα πιο ήπια.
  • Ευερεθιστότητα
Καθώς το δοντάκι πλησιάζει στην επιφάνεια, τα ούλα του μωρού γίνονται ολο και πιο ευαίσθητα κι ετσι το μωράκι ειναι πιο ανήσυχο. Αυτός ο πόνος και η δυσφορία που νιώθουν ειναι συνήθως χειρότερη οταν βγαίνει το πρώτο δόντι και αργότερα οταν βγαίνουν οι γομφίοι (τραπεζίτες) λόγω του μεγάλου σχήματός τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί τα μωράκια  αρχίζουν να συνιθήζουν την αίσθηση της οδοντοφυίας και μαθαίνουν να ζουν μ’αυτή. Ομως επειδή κάθε παιδάκι αντιδρά διαφορετικά, ειναι δυνατόν το παιδάκι να είναι ανήσυχο και ιδιότροπο κάθε φορά που θα βγαίνει ένα δοντάκι.
  • Ερεθισμός στο σαγόνι
Είναι πολύ πιθανόν λόγω της έντονης σιελόροιας να  προκληθεί ερεθισμός στο σαγόνι και γύρω απο το στόμα. Για να αποφύγεται κάτι τέτοιο σκουπίζεται απαλά και τακτικά το πηγούνι και το στοματάκι του.
  • Ξύσιμο του μάγουλου και τράβηγμα του αυτιού
Ο πόνος στα ούλα μπορεί να φτάσει μέχρι τα μάγουλα και τα αυτιά ειδικά οταν βγαίνουν οι γομφίοι.  Γι αυτό πολλές φορές βλέπεται τα μωράκια σας να τραβούν τα αυτιά τους ή να τρίβουν τα μάγουλά τους.
  • Δαγκώματα και ροκανίσματα
Οταν το μωράκι βγάζει δόντια ειναι ικανό να δαγκώσει οτιδήποτε μπορεί να βάλει στο στόμα του. Η αντίθετη πίεση που ασκείτε οταν δαγκώνουν κάτι βοηθάει στο να ανακουφιστούν απο την πίεση που ασκεί το δόντι κάτω από το ούλο.
  • Διάρροια
Παρολο που πολύ γιατροί διαφωνούν γι αυτό το σύμπτωμα, ερευνητές και γονείς, ειδικά οι γονείς παρατηρούν μια ελαφριά διάρροια κατά την διάρκεια της οδοντοφυίας. Αν και  σε μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε Νοσοκομείο των Παίδων στην Αυστραλία, διαπιστώθηκε οτι αυτό είναι το πιο συνιθισμένο σύμπτωμα της οδοντοφυίας, υπάρχουν πολλοί που θα συμφωνήσουν αλλά και θα διαφωνήσουν μ’αυτό. Πιστεύετε οτι ο  λόγος που μπορεί να προκαλείται η διάρροια, ειναι η έντονη σιελλόροια, τα πολλά σάλια δηλαδή που τα παιδάκια καταπίνουν.
  • Χαμηλός πυρετός
Ο πυρετός ειναι ένα ακόμα σύμπτωμα που ομως οι γιατροί διστάζουν πολλές φορές να το συνδέσουν με την οδοντοφυία. Υπάρχουν πολλοί γονείς που θα διαφωνήσουν αφού πάντα βρίσκουν οτι τα παιδάκια τους παρουσιάζουν πυρετό οταν βγάζουν δοντάκι.
  • Βήχας
Ο έντονη σιελλόροια μπορεί να προκαλέσει περιστασιακό  βήχα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας απο την στιγμή που το μωράκι δείχνει να ειναι καλά, δεν έχει κανένα σύμπτωμα κρυώματος και δεν έχει υψυλό πυρετό.
  • Διαταραχές ύπνου
Με τον πόνο της οδοντοφυίας που νιώθουν ειναι πολύ πιθανό το μωράκι να ξυπνάει περισσότερες φορές την νύχτα, οταν ο πόνος γίνεται χειρότερος. Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν πως τέτοια νυχτερινά ξυπνήματα συμβαίνουν οταν βγαίνουν τα πρώτα δόντια και αργότερα στους τραπεζίτες.
 http://goneis-paidia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου