Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Νοικοκυρές σε απόγνωση

woman-baby-386
Το παρεξηγημένο και υποτιμημένο –είναι η αλήθεια– επάγγελμα της νοικοκυράς, εκτός του ότι είναι από τα δυσκολότερα στον κόσμο (οι λέξεις ωράριο ή αργίες είναι παντελώς άγνωστες), έχει ένα ακόμα μειονέκτημα: καταπονεί το μυοσκελετικό σύστημα του σώματος τόσο, ώστε να αξίζει να συμπεριληφθεί στα περίφημα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα.
Ας δούμε όμως ποιους κινδύνους εγκυμονούν οι πιο συχνές οικιακές εργασίες και πώς μπορείτε να προστατευτείτε για να μη βρεθείτε σε… απόγνωση.
Το πλύσιμο στο χέρι
• Το πρόβλημα: Όταν πλένετε ρούχα ή πιάτα στο χέρι, παραμένετε για αρκετή ώρα όρθια μπροστά στο νιπτήρα ή το νεροχύτη με την πλάτη σκυμμένη και τους ώμους σφιγμένους, καθώς στο πλύσιμο «δουλεύουν» κυρίως οι μύες της ράχης και των άνω άκρων.
• Η αντιμετώπιση: Για να μειώσετε την επιβάρυνση που δέχεται η σπονδυλική στήλη, τοποθετήστε τη λεκάνη σε τέτοιο ύψος, ώστε να μη χρειάζεται να κάμπτετε διαρκώς τον κορμό. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε πλένοντας ρούχα και πιάτα καθισμένες σε ένα σκαμπό ή μια καρέκλα με ψηλό κάθισμα.
Ο καθαρισμός του πατώματος
• Το πρόβλημα: Το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Πρόκειται όμως για ιδιαίτερα επίπονες εργασίες που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες –έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε κακώσεις– αν τις εκτελείτε γονατιστές. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση αυτή καταπονούνται οι αρθρώσεις στα γόνατα και με την πάροδο των ετών οι βλάβες συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας. Από την άλλη, η παρατεταμένη κάμψη της πλάτης επιβαρύνει την οσφυϊκή μοίρα και προκαλεί δισκοπάθεια ή οσφυοϊσχιαλγία.
• Η αντιμετώπιση: Για να προστατευτείτε ο ειδικός συνιστά να καθαρίζετε τα δάπεδα με μια ηλεκτρική σκούπα που να διαθέτει ρυθμιζόμενο μήκος λαβής ώστε να μη χρειάζεται να σκύβετε.
Το σιδέρωμα των ρούχων
• Το πρόβλημα: Αν το θεωρείτε απλά βαρετό αλλά όχι ιδιαίτερα κοπιαστικό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Ο συνδυασμός της ορθοστασίας με την ελαφριά κάμψη της σπονδυλικής στήλης πάνω από τη σιδερώστρα καθιστά τη συγκεκριμένη οικιακή εργασία άκρως επιβαρυντική για τη σπονδυλική στήλη, ειδικά όταν ο κορμός παραμένει «κλειδωμένος» στην ίδια στάση για πολλή ώρα.
• Η αντιμετώπιση: Για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα της οσφυϊκής μοίρας αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβίτιδας στα πόδια που εντείνεται από την ορθοστασία, προτιμήστε να σιδερώνετε καθιστές και μάλιστα χρησιμοποιώντας μια μοντέρνα πρέσα αντί για το κοινό σίδερο αν είναι δυνατόν.
Το στρώσιμο των κρεβατιών
• Το πρόβλημα: Ακόμα και η φαινομενικά αθώα αυτή οικιακή εργασία κρύβει κινδύνους για το σώμα, αφού περιλαμβάνει το σήκωμα παπλωμάτων και κουβερτών που έχουν μεγάλο βάρος με ταυτόχρονη υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης και κάμψη της πλάτης. Επιπλέον, επιβαρύνει τις αρθρώσεις των χεριών αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τενοντίτιδας στον καρπό.
• Η αντιμετώπιση: Αν ανασηκώνετε το στρώμα κάθε φορά που στρώνετε το κρεβάτι, ο ειδικός συμβουλεύει να προστατεύετε τουλάχιστον την πλάτη σας γονατίζοντας ώστε να βρίσκεστε στο ίδιο ύψος με το κρεβάτι και να αποφεύγετε να σκύβετε από πάνω του με τεντωμένα πόδια, καθώς αυτή η στάση ζορίζει τη μέση και τη λεκάνη, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε μια άκρως επώδυνη κρίση ισχιαλγίας.

Ο καθαρισμός τζαμιών και άλλων επιφανειών

• Το πρόβλημα: Τα τζάμια και οι τοίχοι του σπιτιού χρειάζονται τακτικό τρίψιμο στο χέρι με πανί προκειμένου να διατηρηθούν καθαρά. Η συγκεκριμένη εργασία καταπονεί τα άνω άκρα, τους ώμους και το επάνω μέρος της πλάτης, καθώς σε αυτά τα σημεία βρίσκονται οι μυϊκές ομάδες που «δουλεύουν» όταν τρίβετε με δύναμη κάθετες ή οριζόντιες επιφάνειες.
• Η αντιμετώπιση: Για να τις αποφορτίσετε και να βελτιώσετε ταυτόχρονα την ελαστικότητά τους, ο ειδικός συνιστά να κάνετε μερικές απλές ασκήσεις stretching πριν και μετά ώστε να περιορίσετε τη σωματική καταπόνηση. Επίσης, για να αποφύγετε την ενοχλητική αίσθηση του καψίματος στην πλάτη, προσπαθήστε να μην καμπουριάζετε πάνω από οριζόντιες επιφάνειες και προσέξτε την υπερέκταση των χεριών όταν καθαρίζετε τζάμια σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες με μεγάλο ύψος. Επειδή η τελευταία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μυϊκά τραβήγματα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε σκάλα ή μια σταθερή καρέκλα για να φτάσετε στα πιο ψηλά μέρη των τζαμιών.
Το μαγείρεμα
• Το πρόβλημα: Η πιο δημιουργική οικιακή εργασία δεν κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους για τη σπονδυλική στήλη, αφού επιτρέπει όλο το φάσμα των κινήσεων χωρίς να «κλειδώνει» το σώμα σε συγκεκριμένη στάση για πολλή ώρα. Το βασικό μειονέκτημα είναι πως προϋποθέτει παρατεταμένη ορθοστασία, η οποία καταπονεί τη μέση και τα κάτω άκρα. Παράλληλα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών (δηλαδή φλεβίτιδας) στα πόδια, κυρίως στις γυναίκες που διαθέτουν κληρονομική προδιάθεση.
• Η αντιμετώπιση: Για να περιορίσετε τη σωματική καταπόνηση όταν μαγειρεύετε, φροντίστε να παρεμβάλλετε στη διάρκεια της ορθοστασίας μικρά διαλείμματα ξεκούρασης, στα οποία καλό είναι να παραμένετε καθιστές ώστε να αποφορτίζονται τα πόδια και η μέση. Εναλλακτικά μπορείτε εκείνη την ώρα να ασχολείστε με μια διαδικασία μαγειρέματος που γίνεται και σε καθιστή στάση, όπως είναι για παράδειγμα το να καθαρίζετε φρέσκα φασολάκια ή να ψιλοκόβετε λαχανικά.
Το ξεσκόνισμα
• Το πρόβλημα: Πρόκειται για μια κοπιαστική εργασία μόνο όταν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με χρήση ξεσκονόπανου.
• Η αντιμετώπιση: Τα νέα οικιακά gadget που έχουν κατακλύσει την αγορά, όπως είναι τα σκουπάκια και τα φτερά με ρυθμιζόμενη λαβή, κάνουν το ξεσκόνισμα… παιχνιδάκι για τις νοικοκυρές. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους «εργαλεία», δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Για τις οπαδούς του παραδοσιακού τρόπου ξεσκονίσματος ο ειδικός συνιστά να αποφεύγουν το τέντωμα και το σκύψιμο του σώματος, γιατί ζορίζουν τη μέση και τη σπονδυλική στήλη.
Το πλύσιμο της βεράντας
Το πρόβλημα: Αν έχετε ένα καλό λάστιχο με πιεστικό εξάρτημα που εκτοξεύει νερό υπό πίεση, δεν θα χρειαστεί να κοπιάσετε ιδιαίτερα για να πλύνετε τις βεράντες.
Η αντιμετώπιση: Ο ειδικός ωστόσο συνιστά να προσπαθήσετε να περιορίσετε την ορθοστασία που επιβαρύνει τη μέση και τα πόδια. Επίσης, για να γλιτώσετε ανεπιθύμητους τραυματισμούς, φροντίστε να φοράτε φλατ παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες όταν κάνετε τέτοιου είδους εργασίες, γιατί οι βρεγμένες επιφάνειες, που είναι καλυμμένες από μάρμαρο ή πλακάκι, γλιστρούν περισσότερο από όσο φαντάζεστε.
Η κηπουρική
• Το πρόβλημα:
Σε τέτοιου είδους ασχολίες, το πιο επικίνδυνο είναι όταν σηκώνετε και μεταφέρετε γλάστρες με μεγάλο βάρος. Όταν η κίνηση αυτή γίνεται με λανθασμένη στάση του σώματος, δηλαδή βαθιά επίκυψη σε συνδυασμό με τεντωμένα γόνατα, είναι πολύ πιθανό να πάθετε ισχιαλγία ή κάποιο τράβηγμα στην οσφυϊκή μοίρα.
• Η αντιμετώπιση: Η σωστή στάση για την άρση αντικειμένων με μεγάλο βάρος είναι με την πλάτη ίσια και τα πόδια λυγισμένα, ενώ ο ειδικός συμβουλεύει τις νοικοκυρές να γονατίζουν και όχι να σκύβουν προκειμένου να σκαλίσουν το χώμα σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, για να μην προκαλέσουν έξτρα επιβάρυνση στο σώμα τους.
Έξτρα tips
• Ποτέ μην κάνετε δουλειές του σπιτιού φορώντας ψηλά τακούνια. Κατάλληλα για τέτοιου είδους ασχολίες είναι τα φλατ ή τα χαμηλοτάκουνα με φαρδύ τακούνι (ανδρικού τύπου), που επιπλέον διαθέτουν αντιολισθητική σόλα.
• Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε και να καθαρίζετε κάθε φορά ολόκληρο το σπίτι, καθώς τέτοιου είδους υπερβολές αυξάνουν το βαθμό της καταπόνησης που υφίσταται το σώμα σας. Κάντε σωστό καταμερισμό των εργασιών που πρέπει να γίνουν και ασχοληθείτε μόνο με ένα ή δύο το πολύ χώρους κάθε φορά.
• Σταματήστε αμέσως μόλις νιώσετε κουρασμένη ή «πιασμένη». Η μεν κούραση είναι κακός σύμβουλος καθώς οδηγεί σε ατυχήματα, ενώ το πιάσιμο συχνά προειδοποιεί για μια επερχόμενη μυϊκή κάκωση που μπορεί να σας βάλει σε περιπέτειες.
• Εξοπλιστείτε με σύγχρονα οικιακά αξεσουάρ που διευκολύνουν τη ζωή της νοικοκυράς και καταργούν παλιότερες και πολύ πιο κοπιαστικές μεθόδους καθαρισμού.
Προσοχή
• Χρησιμοποιήστε σταθερές σκάλες αντί για ετοιμόρροπες καρέκλες προκειμένου να φτάσετε σε ψηλά σημεία και μην παριστάνετε την… Τσίτα όταν καθαρίζετε το σπίτι σας σκαρφαλώνοντας σε τραπέζια, βιβλιοθήκες και ραφιέρες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να υποστείτε κάποιο κάταγμα αν παραπατήσετε και πέσετε.

ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
 http://www.mybabysworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου