Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Μην πυροβολείτε τον μπαμπά

Mέχρι πρότινος θεωρούσαμε πως μόνο η μητέρα υποφέρει από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη που ακολουθεί την απόκτηση παιδιού. Σύμφωνα με νέες έρευνες και οι μπαμπάδες βιώνουν ανάλογα συναισθήματα. Οι αιτίες είναι διαφορετικές, ο τρόπος εκδήλωσης επίσης, όμως η ουσία παραμένη η ίδια και για τους δυο γονείς.
Τα πάντα αλλάζουν
Μετά την γέννηση του νέου μέλους της οικογένειας, το πρώτο πράγμα που πλήττεται είναι το πρόγραμμα, η καθημερινότητα και οι παγιωμένες ως εκείνη τη στιγμή συνήθειες του γονιού. Η κοινωνική ζωή αλλάζει μορφή και περιορίζεται, ο ύπνος επίσης παύει να είναι αδιατάρακτος, ο ελεύθερος χρόνος συρρικνώνεται, οι προσωπικές επιθυμίες και ανάγκες παραγκωνίζονται και όλη η προσοχή στρέφεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού. Η κούραση, η απομόνωση, το άγχος, η αϋπνία είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κατάθλιψης που φαίνεται να βασανίζει τους μπαμπάδες σε μεγάλο ποσοστό.

  Μην πυροβολείτε τον μπαμπά
Το σεξ φεύγει, το μωρό έρχεται
Ο ρομαντισμός, η ερωτική διάθεση, η επιθυμία εξαφανίζονται από το σπίτι και το κρεβάτι των νέων γονιών. Συνήθως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μητέρας, που είναι πάντα πολύ κουρασμένη (δεν λέει ψέματα!) και με το μυαλό της να τριγυρίζει συνεχώς γύρω από το μωρό και τη φροντίδα του. Ενώ ο μπαμπάς μένει με την απορία: «Τι συμβαίνει;», «Δεν της αρέσω πια;», «Έτσι θα είναι από εδώ και πέρα η ζωή μας;». Η ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή που συνοδεύει τη γέννηση ενός μωρού, οδηγεί τον πατέρα σε εσωστρέφεια και συχνά σε κατάθλιψη.

Μπαμπάς, ο παραγκωνισμένος
Μετά τη γέννηση του παιδιου, η μαμά στρέφει εξ ολοκλήρου το ενδιαφέρον της στο νεογέννητο, ασχολείται αποκλειστικά μαζί του και το μητρικό της ένστικτο δεν αφήνει χώρο για τον μπαμπά στην καθημερινότητά της. Ο μπαμπάς από την άλλη αισθάνεται εγκαταλελειμμένος, πιστεύει ότι δεν έχει ρόλο ύπαρξης μέσα στην οικογένεια, νιώθει παραμελημένος και μόνος με συνέπεια την κακή του ψυχολογία.

Νέο παιδί, νέες ευθύνες
Η πατρότητα, εκτός από ενθουσιασμό και περηφάνεια φέρνει και έναν τεράστιο όγκο ευθυνών τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος μπαμπάς. Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν, οι απαιτήσεις το ίδιο, το μέλλον αποκτά άλλη διάσταση και ο πατέρας φορτίζεται με άγχος, αγωνία, ανησυχία. Αυτός –συνήθως και κυρίως- είναι που πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει την οικογένεια. Συχνά, οι μπαμπάδες νιώθουν αδύναμοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου