Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής
- Σε μια μικρή κατσαρόλα με μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βάζουμε στην άκρη το 1 φλ. και ρίχνουμε το υπόλοιπο 1/3 σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Το αφήνουμε να «καθίσει» για 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο με το γάλα που αφήσαμε στην άκρη (1 φλιτζάνι).
- Προσθέτουμε και το μείγμα με τη μαγιά, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν πλήρως.
- Με καθαρά χέρια ή στο μίξερ ζυμώνουμε τη ζύμη στο μπολ μέχρι να ξεκολλήσει από τα πλάγια και να γίνει λεία και γυαλιστερή.
- Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Αν πάλι μας φαίνεται πολύ στεγνή, προσθέτουμε λίγο περισσότερο γάλα.
- Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ που έχουμε ελαφριά βουτυρώσει.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, όσο δηλαδή χρειάζεται για να φουσκώσει το ζυμάρι μας και να διπλασιαστεί.
- Το «βαράμε» και με έναν ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη φτιάχνουμε τη ζύμη σε ένα χοντρό φύλλο.
- Χρησιμοποιούμε έναν κόφτη για ντόνατς ή ένα στρογγυλό μπολ για να κόψουμε τα ντόνατς μας στο σχήμα που θέλουμε.
- Τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί φούρνου και με ένα μικρότερο μπολάκι, αν θέλουμε, κάνουμε την τρύπα στη μέση.
- Εννοείται, όλα αυτά αν δεν έχουμε τους ειδικούς κόφτες για ντόνατς.
- Καλύπτουμε με ένα πανί και αφήνουμε για ακόμη 45 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε μέχρι τα ντόνατς μας να ροδίσουν.
- Αλείφουμε ελαφρά τα ντόνατς όσο είναι ζεστά με λίγο βούτυρο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως σε ένα μπολάκι.
- 1 1/3 φλ. γάλα εβαπορέ (όχι ζαχαρούχο)
- 1 φακελάκι ξηρά μαγιά
- 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- Ζάχαρη
- Κανέλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου